"A World Not Ours" στις Κυριακάτικες Αφηγήσεις

"A World Not Ours" στις Κυριακάτικες Αφηγήσεις

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ είναι ο τίτλος ενός προγράμματος προβολών που θα παρουσιάζονται στο σινεμά Μικρόκοσμος και θα παρακολουθεί, με τη συμβολή διεθνών εικαστικών, κινηματογραφιστών, επιμελητών, στοχαστών και δημιουργών, τις μεταβολές στην παγκόσμια και τοπική κοινωνία. 

Για την πρώτη προβολή, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, στις 15:00, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Κατερίνα Γρέγου έχει προτείνει το βραβευμένο φιλμ "A World Not Ours" (2012, το Mahdi Fleifel, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.


Το φιλμ καταγράφει μια προσωπική ιστορία, το πορτραίτο τριών εξόριστων γενεών, στο στρατόπεδο προσφύγων Ein el-Helweh, στο νότιο Λίβανο. Προσωπικές ηχογραφησεις, οικογενειακά αρχεία και ιστορικές σκηνές συνθέτουν μια χιουμοριστική, τρυφερή και διαφωτιστική μελέτη της οικογένειας, της φιλίας και της αίσθησης του ανήκειν. Για περισσότερα από 20 χρόνια, πολλές γενιές της ίδιας οικογένειας κινηματογραφούσαν τη ζωή τους εξετάζοντας την εμπειρία της εξορίας. Το "A World Not Ours" είναι κάτι παραπάνω από ένα οικογενειακό πορτραίτο. Πρόκειται για "μια απόπειρα να καταγραφεί αυτό που έχει λησμονηθεί, να υπογραμμιστεί αυτό που δεν πρέπει ποτέ να σβηστεί από τη συλλογική μνήμη" (Mahdi Fleifel). Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Έκτοτε έχει αποσπάσει πάνω από 30 βραβεύσεις, μεταξύ των οποίων το Peace Film Prize στην Μπερλινάλε του 2013 και τα βραβεία της κριτικής επιτροπής στα φεστιβάλ Yamagata, Εδιμβούργου και DOC: NYC, Νέα Υόρκη.

Η επιμελητική ομάδα των Κυριακάτικων Αφηγήσεων απαρτίζεται από τους Κατερίνα Νίκου, Βοηθό Επιμέλειας του Προγράμματος Δημοσίων Δράσεων της documenta 14, Θοδωρή Προδρομίδη, εικαστικό, και Χριστίνα Κάλλη, ανεξάρτητη επιμελήτρια. Στόχος της είναι να παρουσιάσει επιλεγμένες αφηγήσεις για κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην παγκόσμια πραγματικότητα, μέσα από το έργο ανεξάρτητων δημιουργών.

Α World Not Ours, Mahdi Fleifel, 2012

Παραγωγή: Mahdi Fleifel, Patrick Campbell
Χώρες παραγωγής: Λίβανος / Αγγλία / Δανία / Σεπτέμβριος 2012 
Ώρα προβολής: 15:00
Διάρκεια: 93 λεπτά
Είσοδος: 5 ευρώ
Γλώσσα: Αγγλική
Υπότιτλοι: Αγγλικοί

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Mahdi Fleifel και την Κατερίνα Γρέγου. 

Με την ευγενική υποστήριξη του Schwarz Foundation.