Ύποπτος για την υπόθεση στη Λέρο αποκάλυψε την εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων

Ύποπτος για την υπόθεση στη Λέρο αποκάλυψε την εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων

Σημαντικές εξελίξεις υπήρξαν στην υπόθεση της κλοπής πυρομαχικών από τη ναυτική βάση στη Λέρο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους υπόπτους και μόνιμο στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού που είχε μέχρι πρότινος την ευθύνη για τη φύλαξη της αποθήκης πυρομαχικών στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) ομολόγησε ότι τον Οκτώβριο του 2018 έδωσε το κλειδί της αποθήκης στον υπαξιωματικό που ήταν ο προηγούμενος διαχειριστής της αποθήκης πυρομαχικών.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, ο υπαξιωματικός μίλησε στις Αρχές για την απώλεια πυρομαχικών και ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 2018, ο προκάτοχός του διαχειριστής της αποθήκης ζήτησε τα κλειδιά για τον θάλαμο όπου φυλασσόταν ο φόρτος μάχης για τους βατραχανθρώπους των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών.

Ο νέος διαχειριστής της αποθήκης είχε αναλάβει καθήκοντα στις 3 Σεπτεμβρίου του 2018, περίπου ένα μήνα πριν το αίτημα του συναδέλφου του να του δώσει τα κλειδιά.

Στο ερώτημα των διενεργούντων την προανάκριση γιατί έδωσε τα κλειδιά της αποθήκης σε πρόσωπα μη εξουσιοδοτημένα, ο υπαξιωματικός που ομολόγησε ότι έδωσε τα κλειδιά, απάντησε ότι λειτούργησε βάσει εμπιστοσύνης με τον συνάδελφό του.

Οι ανακριτές συνεχίζουν την έρευνα επιδιώκοντας ακόμη μια κατάθεση που να τεκμηριώνει την ομολογία του πρώην διαχειριστή της αποθήκης πυρομαχικών, ενώ προσπαθούν να αποσπάσουν την ομολογία του στρατιωτικού που κατηγορείται ότι ζήτησε και έλαβε τα κλειδιά.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού γνωστοποίησε ότι οι έρευνες αναφορικά με την υπόθεση της απώλειας στρατιωτικού υλικού από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) από τις αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση του ΓΕΝ αναφέρεται ότι «υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας συνεχίζεται η προανακριτική διαδικασία. Το οριστικό αποτέλεσμά της, αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της έρευνας»

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατάφερε να εντοπίσει και έχει στη διάθεση της τα άτομα που έκαναν την κλοπή. Πρόκειται για έναν αποθηκάριο που πήρε μετάθεση από την Λέρο σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και δύο άτομα της Ομάδας Υποβρύχιων καταστροφών, οι οποίοι έχουν αποστρατευθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η απώλεια του υλικού διαπιστώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου σε καταμέτρηση κατά τη διάρκεια παράδοσης-παραλαβής. Όπως πληροφορήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. από το ΓΕΝ, έχουν χαθεί χειροβομβίδες, αντιαρματικές οπλοβομβίδες κι άλλος οπλισμός από αποθήκη στρατιωτικού υλικού η οποία όμως ήταν σφραγισμένη και δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης.