UiPath: Τα «ρομπότ λογισμικού» από τη Ρουμανία ετοιμάζονται να κυριεύσουν τη Wall Street

UiPath: Τα «ρομπότ λογισμικού» από τη Ρουμανία ετοιμάζονται να κυριεύσουν τη Wall Street

Η UiPath, που θα αρχίσει τη διαπραγμάτευσή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σήμερα Τετάρτη με το σύμβολο PATH, δημιουργήθηκε το 2005 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας από δύο πρώην στελέχη της Microsoft με άλλους οκτώ συνεργάτες τους. Τώρα η έδρα της βρίσκεται πλέον στη Νέα Υόρκη, δραστηριοποιείται σε 25 χώρες και έχει περίπου 3.000 υπαλλήλους.

Στους μετόχους της συμπεριλαμβάνονται πολύ μεγάλα ονόματα με εξειδίκευση στις επενδύσεις σε ανερχόμενες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Accel, η CapitalG (πρώην Google Capital), η Kleiner Perkins, η Sequoia Capital και πολλές άλλες.

Η παρουσία όλων αυτών των πολύ έμπειρων και εξειδικευμένων επενδυτών οφείλεται στο γεγονός πως η UiPath θεωρείται εδώ και μερικά χρόνια ως μία από τις πλέον υποσχόμενες νέες εταιρείες τεχνολογίας. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την εταιρεία μελετών Gartner, είναι η πρώτη παγκοσμίως σε μερίδιο αγοράς στον τομέα του R.P.A. (Robotic Process Automation).

Όπως εξηγεί η εταιρεία στην ιστοσελίδα της, το R.P.A. είναι μία τεχνολογία λογισμικού που διευκολύνει την κατασκευή, εγκατάσταση και διαχείριση των που «ρομπότ λογισμικού», τα οποία στην ουσία μιμούνται τις ενέργειες των ανθρώπων που χειρίζονται ψηφιακά συστήματα και λογισμικό. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως τα «ρομπότ λογισμικού» αντικαθιστούν σε μεγάλο βαθμό ανθρώπους που εκτελούν βαρετές επαναλαμβανόμενες καθημερινές εργασίες. Τέτοιες δουλειές είναι για παράδειγμα οι κλασσικές υποστηρικτικές εργασίες γραφείου (back – office), η λειτουργία των συστημάτων που χρησιμοποιούν μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα διαχείρισης προσωπικού, η χρήση του λογισμικού τύπου C.R.M. (διαχείριση σχέσεων με πελάτες) και άλλες παρόμοιες.

Η UiPath υποστηρίζει πως η «ανάθεση» αυτών των εργασιών στα «ρομπότ λογισμικού» απελευθερώνει τα στελέχη των επιχειρήσεων προκειμένου να μπορέσουν να αφοσιωθούν σε πιο δημιουργικές εργασίες, κάνει τους εργαζομένους πιο ευτυχείς μέσα στον χώρο εργασίας και αυξάνει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης με σκοπό να δώσει στα «ρομπότ λογισμικού» όλο και μεγαλύτερες ικανότητες, όπως τη δυνατότητα ερμηνείας κειμένου, συμμετοχής σε συζητήσεις, κατανόησης δεδομένων και λήψης αποφάσεων.

Η UiPath, πάλι σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, θέλει να κατασκευάσει το καλύτερο σύστημα R.P.A. στον κόσμο και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος Daniel Dines: «Ο Bill Gates μιλούσε για έναν υπολογιστή σε κάθε σπίτι. Εγώ θέλω ένα ρομπότ (λογισμικού) για κάθε άνθρωπο».

Ο Dines βρίσκεται σίγουρα αρκετά μακριά από τον στόχο του, αλλά η ανάπτυξη της εταιρείας μας δείχνει πως δεν θα πρέπει να τον θεωρήσουμε καθόλου «παλαβό».

Το 2020 πέτυχε κύκλο εργασιών 608 εκατομμυρίων δολαρίων, 80% περισσότερο από το 2019. Το περιθώριο μικτού κέρδους έφθασε το εντυπωσιακό ποσοστό του 89%, από 82% το 2019, ενώ πλησίασε πολύ και στην επίτευξη καθαρής κερδοφορίας, μάλιστα το τελευταίο τρίμηνο ήταν κερδοφόρο.

Πολύ καλά πήγε επίσης στο μέτωπο των ταμειακών ροών, αφού οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν ελαφρά θετικές για όλη την χρονιά. Αυτό που είναι πολύ ενδιαφέρον και εξαιρετικά θετικό για το μέλλον της επιχείρησης, είναι το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του κύκλου εργασιών προήλθε από τους υφιστάμενους πελάτες οι οποίοι επεκτείνουν την χρήση των «ρομπότ λογισμικού» σε περισσότερους τομείς των εργασιών τους.

Κεφαλαιοποίηση πάνω από 25 δισ. δολάρια

Διαβάζοντας αυτά τα σύντομα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, δεν μας εκπλήσσει καθόλου το γεγονός πως οι επενδυτές φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να της δώσουν μία υψηλή αποτίμηση, αφού η χρηματιστηριακή της αξία αναμένεται να είναι πάνω από τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, αν η τιμή εισαγωγής ξεπεράσει τελικά τα 50 δολάρια. Στην τιμή αυτή θα διαπραγματεύεται περίπου 40 φορές τις πωλήσεις του 2020. Η PATH θα εισαχθεί με την παραδοσιακή μέθοδο της αρχικής δημόσιας εγγραφής κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα αγοράσουν τουλάχιστον 23,9 εκατομμύρια μετοχές. Η εταιρεία θα εισπράξει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια και κάποιοι εκ των παλαιών μετόχων θα εισπράξουν άλλα 800 εκατομμύρια αφού θα πουλήσουν κάποιες από τις μετοχές τους.

Η χρηματιστηριακή αξία των 25 δις (ή παραπάνω) δολαρίων και η σχέση της με τις πωλήσεις του 2020 (40 φορές μεγαλύτερη), μπορεί να φαίνονται υπερβολικές. Στην εποχή μας όμως οι αγορές έχουν τη διάθεση να δίνουν τέτοιες αποτιμήσεις όταν εκτιμούν πως μία επιχείρηση δραστηριοποιείται σε έναν αναπτυσσόμενο τομέα και έχει ηγετική θέση σε αυτόν.

Στην περίπτωση της UiPath φαίνεται πως πληρούνται και οι δύο αυτές προϋποθέσεις. Η πολύ θετική διάθεση των χρηματιστηριακών αγορών απέναντι στις νέες εκδόσεις δίνει την δυνατότητα στην εταιρεία να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευσή της σε ένα υψηλό επίπεδο και δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα την τιμή της αρκετά πάνω από την τιμή εισαγωγής. Η συνέχεια όμως θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες, τη γενικότερη διάθεση των αγορών και – κυρίως – την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας τους επόμενους μήνες.

Αν εξακολουθήσει η σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και τα ρομπότ λογισμικού συνεχίσουν να «απαλλάσσουν τους εργαζόμενους από τα βαρετά τους καθήκοντα», τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως όσοι εμπιστευθούν την εταιρεία και την ακολουθήσουν στο μονοπάτι που έχει χαράξει, θα βγουν πολύ κερδισμένοι σε βάθος χρόνου. Βέβαια, αν ο Dines αρχίζει και πλησιάζει στην επίτευξη του στόχου του, θα αρχίσουμε όλοι να αναρωτιόμαστε αν η δουλειά μας είναι «βαρετή», αλλά αυτή είναι μάλλον μία άλλη συζήτηση.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.