Τζανάκης: Τέλη Σεπτεμβρίου θα φανούν τα αποτελέσματα του ανοίγματος των σχολείων

Τζανάκης: Τέλη Σεπτεμβρίου θα φανούν τα αποτελέσματα του ανοίγματος των σχολείων

Για την πορεία του κορονοϊού και της μετάλλαξης Δέλτα, ειδικά με το άνοιγμα των σχολείων, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εκτιμώντας πως «θα έχουμε έναν καλό Σεπτέμβριο με περίπου 2.000-2.500 κρούσματα προς το τέλος του».

Επίσης, προς το τέλος του μηνός αναμένεται καθοδική πορεία στους αριθμούς των διασωληνωμένων και των θανάτων, αλλά μετά θα φανεί το αποτύπωμα της κινητικότητας λόγω του ανοίγματος των σχολείων. Από αυτό εξαρτάται η πορεία, εξήγησε ο καθηγητής.

«Γύρω στις 20-25 Σεπτεμβρίου θα έχουμε τα πρώτα δεδομένα» για να μπορεί να γίνει πρόβλεψη για τον Οκτώβριο, ανέφερε.

Καλή λύση τα μίνι lockdown

 

«Παράδοξο» χαρακτήρισε το γεγονός της λήψης περιοριστικών μέτρων στο Ηράκλειο Κρήτης, με τη μορφή μίνι lockdown, ο Ν. Τζανάκης εξηγώντας πως πρόκειται για την καλύτερη περιφερειακή ενότητα της Κρήτης από πλευράς επιδημιολογικού φορτίου, με καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, μάλιστα, και από τον μέσο όρο όλης της Ελλάδας.

Όπως είπε, το Ηράκλειο έχει αυτή τη στιγμή μίνι lockdown, ενώ στους γύρω νομούς έχουν αρθεί τα μέτρα.

«Το παράδοξο είναι ότι το μέτρο πάρθηκε, χωρίς καμία λογική, επειδή οι ΜΕΘ του Ηρακλείου είναι πιεσμένες. Όμως, οι ΜΕΘ του Ηρακλείου δέχονται ασθενείς από τους υπόλοιπους νομούς. Δεν μπορείς να κλείσεις τον νομό που δέχεται στις ΜΕΘ του ασθενείς από άλλους νομούς», τόνισε.

Ωστόσο, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι τα μίνι lockdown είναι καλή λύση, καθώς έχουν πολύ μικρή επίδραση στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου και είναι πιο στοχευμένα. 

«Πρέπει να τα εφαρμόζουμε σε κάποιες περιοχές».