Τζανάκης για Όμικρον: Ακόμα κι αν προκαλεί πιο ήπια νόσο, το ΕΣΥ θα δεχθεί μεγάλη πίεση

Τζανάκης για Όμικρον: Ακόμα κι αν προκαλεί πιο ήπια νόσο, το ΕΣΥ θα δεχθεί μεγάλη πίεση

Πολύ περισσότερα από 26 ή 27 κρούσματα Όμικρον έχουμε στην κοινότητα, εκτιμά ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ακριβώς επειδή μεταδίδεται αστραπιαία.

Ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι κατά 30% ή και κατά 60% λιγότερο λοιμογόνος, αυτό θα αντισταθμιστεί από τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Για το λόγο αυτό ο καθηγητής εκτιμά ότι όλοι θα πρέπει να κάνουμε διαγνωστικά τεστ πριν από τα οικογενειακά τραπέζια και πριν από τις βραδινές μας έξοδος σε μαζικούς χώρους διασκέδασης, ανεξάρτητα με το αν η κυβέρνηση εξαγγείλει το μέτρο, ώστε να προσέχουμε και να μπορέσουμε να φρενάρουμε την εξάπλωσή της.

Ο στόχος, συμπληρώνει ο κ. Τζανάκης, είναι να κερδίσουμε χρόνο ώστε να μπορέσουν να μειωθούν οι διασωληνωμένοι -οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 600- σε περίπου 250, ώστε να δημιουργηθεί εκείνος ο απαραίτητος χώρος για να μπορέσει να καλυφθεί η ανάγκη για νοσηλεία των κρουσμάτων της Όμικρον. Διευκρινίζει ότι ακόμα και αν η Όμικρον προκαλεί πολύ πιο ήπια νόσο επειδή ακριβώς τα κρούσματα θα είναι πάρα πολλά, στατιστικά θα αυξηθούν και τα περιστατικά που θα χρειαστούν νοσηλεία.