Τζανάκης: 3.000 νεκροί από κορονοϊό έως τα Χριστούγεννα – Αναγκαία η αύξηση των εμβολιασμών

Τζανάκης: 3.000 νεκροί από κορονοϊό έως τα Χριστούγεννα – Αναγκαία η αύξηση των εμβολιασμών

Την εκτίμησή του ότι εάν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, τα θύματα της πανδημίας θα φτάσουν τις τρεις χιλιάδες έως τα Χριστούγεννα, εξέφρασε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Εξήγησε ότι με 30 θανάτους ημερησίως, δεν είναι δύσκολο να φτάσουμε στον αριθμό αυτό.

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι εάν οι εμβολιασμοί δεν ανέλθουν σε ένα ποσοστό που να προσεγγίζει το 70 – 75% του γενικού πληθυσμού και στο 80 – 85 % στους άνω των 60 ετών, τότε, όπως είπε χαρακτηριστικά, «μπορούμε να πούμε ότι μετατρέπουμε την πανδημία σε ενδημία».

Ο καθηγητής πνευμονολογίας αναφερόμενος στο μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων που δεν έχουν κλείσει ακόμη ραντεβού για εμβολιασμό, πρότεινε να υπάρξει παρέμβαση μέσω της ΗΔΙΚΑ σε καθέναν ξεχωριστά ώστε να πειστούν να εμβολιαστούν οι 600.000 ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατανησιώτης είπε ότι δεν μπορείς να μιλήσεις και να ασχοληθείς με έναν αρνητή αλλά μπορείς να πείσεις κάποιον που φοβάται με μια εκστρατεία απέναντι στα fake news για να τους πειστεί να εμβολιαστεί. Δεν παρέλειψε να τονίσει πως θα ήταν τραγικό αν κάποιος νοσήσει ταυτόχρονα από κορονοϊό και γρίπη.

Τέλος, συμβούλεψε όσους κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου, να κάνουν την ίδια μέρα και το εμβόλιο της γρίπης.
 

Διαβάστε ακόμη

Τσακρής: Θα υπάρξει πέμπτο κύμα - Όλοι θα κάνουμε τρίτη δόση