Turkige: Η Ελλάδα εκπαιδεύει μαχητές PKK και DHKP να καίνε δάση στην Τουρκία

Turkige: Η Ελλάδα εκπαιδεύει μαχητές PKK και DHKP να καίνε δάση στην Τουρκία

Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Turkige», υποστηρίζει σε δημοσίευμά της ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις πυρκαγιές ως όπλο κατά της Τουρκίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επικαλούμενο ανώτατους αξιωματούχους, ο θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται  οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι φωτιές ακολούθησαν παράλληλη πορεία με τις σχέσεις των δύο χωρών και ότι υπήρξαν επίσημες αναφορές για ελληνικές δολιοφθορές.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα ότι το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο.

«Στην ειδική έκθεση, που εκπόνησε ο πρώην υφυπουργούς παρά τω πρωθυπουργώ (περίοδος ANAP)  Κουτλού Σαβάς αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι μαχητές στάλθηκαν αρχικά στις περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου για να κάψουν τα δάση μας»

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι έχουν επανειλημμένα στριμώξει την Ελλάδα διπλωματικά και πολιτικά για αυτό το θέμα. «Ο απόστρατος συνταγματάρχης, Ιλχάν Γιλμάζ Τσομέρτ, ο οποίος διεξάγει ειδική έρευνα για τους εμπρησμούς σε δάση, είπε ότι από το 1994 η Ελλάδα έχει εμπλακεί στις περισσότερες από τις πυρκαγιές στις περιοχές του Αιγαίου, της Μεσογείου και του Μαρμαρά»

Ο Τσομέρτ είπε στην εφημερίδα ότι «οι μαχητές του ΡΚΚ, του DHKP-C λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση στον τομέα των εμπρησμών και των δολιοφθορών στο στρατόπεδο του Λαυρίου, το οποίο ιδρύθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Πληροφοριών (ISIS) και τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις στα νότια της Αθήνας. Οι εκπαιδευτές είναι κυρίως Έλληνες αξιωματικοί. Το Λαύριο, από την άλλη, είναι ένα κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών που ξεχωρίζει με εκπαίδευση σε διάφορους τομείς όπως χειροποίητα εκρηκτικά, δολιοφθορές, καύση δασών, εμπρησμό και τρομοκρατία».

«Διεισδύουν στην Τουρκία με το πρόσχημα τουριστών, εκπαιδευόμενων, εμπόρων κ.λπ.», κατέληξε.