Τσιόδρας: Θα χρειαστούν 3-4 χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις

Τσιόδρας: Θα χρειαστούν 3-4 χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις

«Θα χρειαστούμε 3-4 χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της νόσου, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για το σύστημα υγείας που θα χρειαστεί αναβάθμιση, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού» υπογράμμισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στο πλαίσιο της διαδικτυακής ημερίδας «Covid-19 – Πού βρισκόμαστε σήμερα», που οργάνωσε το τμήμα Covid-19 του Τζάνειου Νοσοκομείου, σύμφωνα με την Καθημερινή. 

Επισήμανε, δε, ότι τα δεδομένα αλλάζουν πλέον, όχι μόνο για τη νόσο, αλλά και για την επιστήμη, καθώς μόλις τον προηγούμενο μήνα τεκμηριώθηκε και επιβεβαιώθηκε η αερογενής μετάδοση του ιού. Μάλιστα, ο κίνδυνος μετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερος, κάτι που εξηγεί τα περιστατικά υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους. 

Εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή επιδημιολογικά βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης, όμως σε υψηλά επίπεδα με 210 εισαγωγές την ημέρα, 220 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ και πάνω από 2.000 ενεργές νοσηλείες.

Χαρακτήρισε την παρούσα κατάσταση ως «ειδική κατάσταση ανησυχίας», εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, προσθέτοντας ότι η τρίτη δόση θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη προστασία στον ευάλωτο πληθυσμό, ταυτόχρονα όμως και με εμβολιασμό του περιβάλλοντός τους.