Τσαβούσογλου προς ΕΕ: Τέλος το «σας πληρώνουμε για να κρατάτε πρόσφυγες»

Τσαβούσογλου προς ΕΕ: Τέλος το «σας πληρώνουμε για να κρατάτε πρόσφυγες»

Ακόμη μία περίοδος έντασης φαίνεται πως ξεκινά μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ μετά της τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό ομόλογό του στην Άγκυρα

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα του skai.gr το οποίο επικαλείται πληροφορίες του bianet.org ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως «η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό πρέπει να επικαιροποιηθεί», υπογραμμίζοντας πως ιδίως όσον αφορά τους Αφγανούς, «δεν θα υπάρξει συνεργασία εάν υπάρξει προσέγγιση τύπου «Σας πληρώνουμε για να κρατάτε πρόσφυγες»».

Υπενθυμίζεται πως στην εν λόγω συμφωνία που ισχύει από το 2016, η Τουρκία παρεμποδίζει τους Σύρους πρόσφυγες να κατευθυνθούν προς ευρωπαϊκές χώρες με αντάλλαγμα οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου και της Αυστρίας, πρότειναν αυτή η συμφωνία να επεκταθεί και στους Αφγανούς πρόσφυγες, ωστόσο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο. 

«Αυτό το πρόβλημα (προσφυγικό) γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Προκαλεί επίσης προβλήματα. Αν είναι πρόβλημα για την ΕΕ, είναι πρόβλημα και για την Τουρκία», παρατήρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν θα φιλοξενήσει Αφγανούς που θα εκκενωθούν από άλλες χώρες. 

Να σημειωθεί πως, νωρίτερα το τουρκικό ΥΠΕΞ διέψευσε πληροφορίες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ επρόκειτο να δημιουργήσουν «κόμβους επεξεργασίας ( αιτήσεων) προσφύγων» στην Τουρκία.