Trump-Κρεμλίνο vs Pence-Κογκρέσου, μια ιδιόμορφη σύγκρουση για τα... μάτια του Putin

Trump-Κρεμλίνο vs Pence-Κογκρέσου, μια ιδιόμορφη σύγκρουση για τα... μάτια του Putin

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι συμφωνεί απόλυτα με τον Donald Trump, ο οποίος ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ότι οι σχέσεις της Ουάσινγκτον «με τη Ρωσία είναι σε ιστορικά και επικίνδυνα πολύ χαμηλό επίπεδο», μετά και τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας από το αμερικανικό Κογκρέσο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence, κατά την περιοδεία του σε χώρες της Ευρώπης, επικρότησε απολύτως τις κυρώσεις και ισχυρίστηκε ότι με αυτές στέλνεται ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Μόσχα για να αλλάξει τη στάση της.

Έτσι, κατά τα φαινόμενα συγκροτείται μια ιδιόμορφη συμμαχία η οποία, με τη σειρά της, οδηγεί σε μια... παρά φύση σύγκρουση. Διότι, παρά το γεγονός ότι η διαφορετική στάση Trump και Pence απέναντι στη Ρωσία ήταν εμφανής ήδη από την προεκλογική περίοδο, όπου οι δύο υποψήφιοι τότε έπαιζαν ουσιαστικά τους ρόλους του «καλού και του κακού» απέναντι στη Ρωσία, η δημόσια διαφωνία τους τη συγκεκριμένη στιγμή αποκτά, αναμφίβολα, άλλη διάσταση. Πολύ περισσότερο καθώς ο Trump παραμένει «κόκκινο πανί» για το κατεστημένο της Ουάσινγκτον και των Ρεπουμπλικάνων, ενώ ο Pence είναι σαφώς πιο αποδεκτός.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν υπάρξει ακόμη και σενάρια αντικατάστασης που πρώτου από τον δεύτερο, σε περίπτωση που ο «εμφύλιος» στις ΗΠΑ οδηγηθεί στα άκρα και κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του νυν προέδρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Trump ανάρτησε τα σχόλιά του χθες, μία ημέρα αφού υπέγραψε απρόθυμα τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, μια κίνηση που η Μόσχα δήλωσε πως ισοδυναμεί με εμπορικό πόλεμο σε πλήρη κλίμακα και σημαίνει το τέλος των ελπίδων για καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ. «Συμμεριζόμαστε απόλυτα αυτή την άποψη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitri Pescov, σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το μήνυμα του Trump στο Twitter.

«Ο κίνδυνος ίσως ελλοχεύει στο έλλειμμα επικοινωνίας και συνεργασίας σε αυτά τα θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο μας χώρες και τους λαούς μας». «Έχουμε δηλώσει πολλές φορές ότι αυτή η υποτιθέμενη ιστορία (για την φερόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές) είναι απολύτως παράλογη και αβάσιμη», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Sergey Lavrov, αναμένεται να συναντηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στις Φιλιππίνες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, με τον οποίο είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των ερευνών που διεξάγονται για την εμπλοκή του «ρωσικού δακτύλου» στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε ακόμη

O D. Trump αμφιβάλλει αν θα είναι «δίκαιη» η έρευνα για ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ

ΗΠΑ: Εκδίδονται κλητεύσεις για τη συνάντηση του Trump jr με τη ρωσίδα δικηγόρο