Τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης - Τουλάχιστον 2 νεκροί και 15 τραυματίες

Τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης - Τουλάχιστον 2 νεκροί και 15 τραυματίες

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της Βιέννης, όπου έλαβε χώρα τρομοκρατική επίθεση κοντά σε συναγωγή και άλλα πέντε σημεία της πόλης, με τουλάχιστον δύο θύματα.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί που σημειώθηκαν στη Βιέννη αργά το βράδυ της Δευτέρας αποτελούν μια «αποκρουστική τρομοκρατική επίθεση», προσθέτοντας ότι ο στρατός θα αναλάβει τη φρούρηση στρατηγικών σημείων της αυστριακής πρωτεύουσας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι ORF, δεκαπέντε άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την ένοπλη επίθεση και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της πόλης. Οι επτά από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Αρκετοί από τους φερόμενους ως δράστες διαφεύγουν τη σύλληψη και βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό, δήλωσε (01:00 ώρα Ελλάδας) ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νιχάμερ.

«Συνενώσαμε διάφορες μονάδες των ειδικών δυνάμεων, που αναζητούν από κοινού τους φερόμενους ως τρομοκράτες», σημείωσε ο Νιχάμερ, υπογραμμίζοντας ότι η επιχείρηση των διωκτικών αρχών «δεν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή της Βιέννης», διότι οι δράστες βρίσκονται «εν κινήσει», σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ÖRF.

Ο Νέχαμερ νωρίτερα είχε αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες και πιθανώς νεκροί, ενώ η επίθεση φέρεται να διαπράχθηκε από πολλούς δράστες. Ένας εκ των οποίων έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας.

Η επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας στις 11.30 ώρα Ελλάδος, επιβεβαιώνει ότι έχει χάσει τη ζωή του ένα άτομο ενώ έχουν τραυματιστεί αρκετοί (μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός), ενώ αναφέρει ότι υπήρξαν αρκετοί ύποπτοι οπλισμένοι και πυροβολισμοί σε έξι διαφορετικά σημεία της πόλης. Επίσης επιβεβαιώνει ότι ένας από του υπόπτους έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Η Κurier είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ακόμα τέσσερις έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Σύμφωνα με την Κurier, ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ένας αστυνομικός, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανατινάχθηκε άντρας ζωσμένος με εκρηκτικά.

Η Kurier αναφέρει ακόμα ότι σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ισραηλιτικής κοινότητας τους ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν στα θύματα μέλη της εβραϊκής κοινότητας. 

Πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΟΕ24 ανέφεραν ότι υπάρχει σε εξέλιξη κατάσταση ομηρίας, κοντά σε εστιατόριο σε άλλη περιοχή της πόλης, οι οποίες όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με το ΟΕ24, περίπου 50 πυροβολισμοί ρίφθηκαν στην μέση του δρόμου κοντά στη συναγωγή. Τα πυρά προήλθαν από πολυβόλο όπλο.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Falter επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών, είχε κάνει λόγο για έναν νεκρό, ενώ η εφημερίδα Kronen Zeitung είχε αναφερθεί σε επίθεση κοντά στην μεγαλύτερη συναγωγή της πόλης και πυροβολισμούς. Σημειώνεται ότι η συναγωγή ήταν κλειστή την ώρα του συμβάντος.

Η αστυνομία ανέφερε στο tweet της ότι έχουν αναπτυχθεί όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της.

Η ισραηλινή θρησκευτική κοινότητας στην Αυστρία κάλεσε όλους τους Εβραίους πολίτες να μην εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα ή τα σπίτια τους, σύμφωνα με την Kronen Zeitung.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter και κοινοποίησε η εφημερίδα, δείχνει την αστυνομία σε δράση και ακούγονται επίσης πυροβολισμοί.

Η αστυνομία έχει ζητήσει από τους πολίτες να αποφύγουν το κέντρο της Βιέννης.

Με αναρτήσεις της στο Twitter η αστυνομία ζήτησε να μην διατυπώνονται «φήμες, κατηγορίες, εικασίες», ούτε να ανακοινώνονται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για θύματα. «Αυτό δεν βοηθά καθόλου», τόνισε.

Με άλλο μήνυμα, που αναρτήθηκε σε πολλές γλώσσες, οι αστυνομικές αρχές ζήτησαν από όποιους πολίτες έχουν βίντεο από τα γεγονότα να μην τα ανεβάζουν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αλλά να τα δώσουν στην αστυνομία ώστε να την βοηθήσουν στο έργο τους.

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς της πόλης δεν σταματούν πλέον στην Ίνερε Στατ.