Τρίτη δόση εμβολίου: Τριπλάσια προστασία από τον κορονοϊό σε σχέση με τις δύο δόσεις

Τρίτη δόση εμβολίου: Τριπλάσια προστασία από τον κορονοϊό σε σχέση με τις δύο δόσεις

Τρεις φορές χαμηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν από κορονοϊό έχουν όσοι έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου σε σχέση με εκείνους που έκαναν δύο δόσεις, καθώς αποκτούν ισχυρή ανοσία. 

Μάλιστα για όσους ήταν ηλικίας 50 ετών και άνω, η λήψη τρίτης δόσης μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης περίπου στο μισό σε σύγκριση με τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα REACT της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College London που διεξήχθη από τις 19 Οκτωβρίου μέχρι τις 5 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή άνω των 100.000 ατόμων.

Από τα 8.300 άτομα που έκαναν ενισχυτική δόση του εμβολίου και μετείχαν στην έρευνα, μόνον τα 30 – δηλαδή ποσοστό 0,36% - μολύνθηκαν από τον κορονοϊό στο διάστημα αυτό, ενώ σχεδόν 700 από την ομάδα των 68.000 που είχαν κάνει δύο δόσεις, προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2, δηλαδή ποσοστό 1,03%. 

Ο καθηγητής Paul Elliott, διευθυντής του προγράμματος REACT δήλωσε: «Αν και οι νοσηλεία και οι θάνατοι παραμένουν χαμηλότεροι από προηγούμενες εξάρσεις, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι λοιμώξεις σε ολόκληρη τη χώρα παραμένουν πολύ υψηλές. Το ποσοστό επικράτησης μειώνεται σταθερά σε όλο αυτόν τον γύρο, αλλά το συνολικό ποσοστό 1,57% εξακολουθεί να είναι σχεδόν δύο φορές υψηλότερο από αυτό που καταγράφηκε στον προηγούμενο γύρο».

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου αλλά και γενικότερα ο εμβολιασμός σε παιδιά άνω των δώδεκα ετών, μπορούν να αποτρέψουν την πιθανότητα περαιτέρω έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού.