Τρ. Αλεξιάδης προς τράπεζες: Μειώστε την προμήθεια από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Τρ. Αλεξιάδης προς τράπεζες: Μειώστε την προμήθεια από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Να μειώσουν οι τράπεζες το ύψος των προμηθειών που λαμβάνουν κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης στη Βουλή. Όπως είπε, το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να λυθεί, μολονότι αναγνώρισε ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών περιορίζει τη φοροδιαφυγή.

Ειδικότερα, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε και συγκεκριμένα παραδείγματα, όπου οι τράπεζες έχουν υπέρογκες χρεώσεις. Λόγου χάρη, τράπεζα που παίρνει από Ζαχαροπλαστείο προμήθεια 3% για κάθε συναλλαγή με ηλεκτρονική κάρτα. «Δεν μπορούν οι τράπεζες να παίρνουν τόσο μεγάλα ποσά» είπε και πρόσθεσε ότι «ούτε το Δημόσιο δεν παίρνει τέτοιες προμήθειες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «παραπονέθηκε» και για το κόστος των POS, ενώ δυσαρέσκεια εξέφρασε και για την προμήθεια (0,35 ευρώ) που παίρνει η  τράπεζα από τον καταναλωτή για την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ αλλά και για την προμήθεια (0,50 ευρώ) που πήρε άλλη τράπεζα πάλι για ΔΕΗ μέσω e-banking. Σε ότι αφορά την φοροδιαφυγή παραδέχτηκε ότι προκύπτει μεγάλη απώλεια εσόδων για το κράτος. Όπως είπε χαρακτηριστικά οι εκτιμώμενες απώλειες από την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο φτάνουν τα 15 με 20 δισ. ετησίως όταν «κάθε χρόνο ο αγώνας που γίνεται είναι να μαζέψει το Δημόσιο από άμεσους και έμμεσους φόρους περί τα 45 δισ.».

Τέλος, ανέφερε ότι οι έλεγχοι στα νησιά αύξησαν τα έσοδα κατά 28% σε σχέση με το 2014 και το 2013, ενώ επανέλαβε ότι αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα και από τον έλεγχο των λιστών.