Τουρκικό ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε τη φυλάκιση του γραμματέα του προξενείου στη Ρόδο για κατασκοπεία

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε τη φυλάκιση του γραμματέα του προξενείου στη Ρόδο για κατασκοπεία

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για παραβίαση του δικαίου, αναφερόμενο στη δίκη του γραμματέα του Γενικού Προξενείου στη Ρόδο με την κατηγορία της κατασκοπείας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης 5 ετών.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Καταδικάζουμε την καταδίκη του γραμματέα μας, που εργάζεται στο Γενικό Προξενείο μας στη Ρόδο, σε βαριά ποινή φυλάκισης 5 ετών με την κατηγορία της δήθεν κατασκοπείας, κατά τη δίκη που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες από τις 13 Δεκεμβρίου 2021 στο δικαστήριο Δωδεκανήσων στη Ρόδο.

Με τη σύλληψη του γραμματέα μας στις 18 Δεκεμβρίου 2020, διαπιστώθηκε ότι στον ελληνικό Τύπο είχαν δημοσιευτεί αβάσιμες ειδήσεις και εκτιμήσεις με στόχο την άσκηση πίεσης στο κοινό και στη δικαιοσύνη.

Στην ακροαματική διαδικασία, που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες στη Ρόδο, καταπατήθηκαν όλες οι βασικές αρχές του δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου και του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου. Ακόμα και το δικαίωμα υπεράσπισης έχει παραβιαστεί με τις διαδικαστικές παραβάσεις. Ο εισαγγελέας και το δικαστήριο έδρασαν προκατειλημμένα.

Το γεγονός ότι η απόφαση του δικαστηρίου καλύφθηκε στον ελληνικό Τύπο πριν καν ανακοινωθεί αποκάλυψε για άλλη μια φορά την παρατυπία της διαδικασίας.

Για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας, θα συνεχίσουν να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από το ελληνικό εσωτερικό και διεθνές δίκαιο».

Υπενθυμίζεται ότι ένοχοι για κατασκοπεία κρίθηκαν σήμερα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου ο 36χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου και ο 53χρονος πρώην μάγειρας, ενώ για τις δυο άλλες κατηγορίες, της υποστήριξης της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και της παραβίασης μυστικών της πολιτείας, το δικαστήριο τους έκρινε αθώους.

Ως γνωστόν τον περασμένο Δεκέμβριο συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στην Ρόδο, κατηγορούμενος για κατασκοπεία και λίγο αργότερα συνελήφθη στη Ροδόπη και ο 56χρονος μάγειρας, ο δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο.

Ο υπάλληλος του προξενείου φέρεται να στρατολόγησε τον μάγειρα ο οποίος φωτογράφιζε πλοία που έκαναν το δρομολόγιο που συνδέει τη Ρόδο με το Καστελόριζο, μεταξύ των οποίων και πολεμικά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο μάγειρας φέρεται να ενημέρωνε τον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου για το πότε αναλαμβάνουν σκοπιά Έλληνες στρατιωτικοί και το πότε περνούσαν από το κάθε σημείο τα πλοία.

Επιπροσθέτως ο μάγειρας έχει ομολογήσει τις πράξεις του, ενώ έγινε έφοδος στο σπίτι του όπου βρέθηκαν λάπτοπ τα οποία μπήκαν στο μικροσκόπιο των αρχών.