Τουρκία: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας - Εxxon: Συνεχίζουμε τις εργασίες μας στην Κύπρο

Τουρκία: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας - Εxxon: Συνεχίζουμε τις εργασίες μας στην Κύπρο

Η Άγκυρα δεν φαίνεται να πτοείται από την αποφασιστικότητα της ExxonMobil να προχωρήσει σε έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην αν. Μεσόγειο, καθώς ο εκπρόσωπος του Τ. Erdogan ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα προασπίσει τα δικαιώματά της στην περιοχή.

«Η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ibrahim Kalin, εκπρόσωπος του Tayyip Erdogan, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου ήρθαν ως απάντηση στις δηλώσεις του εκπροσώπου της ExxonMobil, σύμφωνα με τις οποίες ο προγραμματισμός της εταιρείας για εργασίες στο τεμάχιο 10 προχωρά κανονικά, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων.

Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), o «προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018». Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil έχουν αρχίσει προετοιμασία στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2017 υπογράφηκε στη Λευκωσία το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, φωτογραφίες του USNS Carson City του αμερικανικού στόλου, που αναχώρησε χθες από τη Σούδα προς άγνωστη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο πρέσβης, πρόκειται για πλοίο «αιχμή δόρατος» της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις, προκειμένου να προωθήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

H εξέλιξη των ερευνών της ExxonMobil έχει ειδικό βάρος για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά γενικότερα τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ μετά την πρόσφατη «πειρατική» ενέργεια του τουρκικού πολεμικού ναυτικού να εμποδίσει το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ να προσεγγίσει το οικόπεδο 3, όπου είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν ερευνητικές γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, στις 21 Φεβρουαρίου στην περιοχή στάλθηκε ομάδα ναυτικής κρούσης με επικεφαλής το ελικοπτεροφόρο με USS Iwo Jima και δύναμη 2.500 πεζοναυτών, προς ενίσχυση του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ. To Iwo Jima βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ πραγματοποιώντας ασκήσεις.