Τουρκία: Καταδικάζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και απειλεί με αντίποινα

Τουρκία: Καταδικάζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και απειλεί με αντίποινα

Άμεση ήταν η απάντηση που ήρθε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις αμερικανικές κυρώσεις, με την Άγκυρα να καταδικάζει την απόφαση κάνοντας λόγο για «άδικη στάση» των ΗΠΑ καθ 'όλη τη διαδικασία αγοράς S-400, ενώ απειλεί με τη λήψη δικών της μέτρων, «απαραίτητα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας».

«Οι συνθήκες που οδήγησαν την Τουρκία να αγοράσει πυραύλους S-400 είναι πολύ καλά γνωστές. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ έχει επίσης εκφράσει την ορθότητα της απόφασης της Τουρκίας πολλές φορές παλαιότερα», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, «επίσης, οι αιτιάσεις των ΗΠΑ ότι η απόκτηση του συστήματος των S-400 θα δημιουργήσει αδυναμία στα αντίστοιχα συστήματα του ΝΑΤΟ, στερούνται τεχνικής βάσης, ενώ η Τουρκία έχει προτείνει στο ΝΑΤΟ τη σύσταση τεχνικής ομάδας επί του θέματος, σε αντικειμενικό και ρεαλιστικό έδαφος αντίθετα από πολιτικές μεροληψίες».

Ωστόσο, κατά το τουρκικό ΥΠΕΞ, «οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις προτάσεις για λύση του ζητήματος μέσω διαλόγου και διπλωματίας με τρόπο που ταιριάζει σε δύο συμμάχους και καταφεύγουν σε μονομερείς κυρώσεις, σε μια πράξη στερούμενη κάθε λογικής».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει ότι «η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε αυτήν την απόφαση, που αναπόφευκτα θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μας, όπως και όποτε κρίνει σκόπιμο»,  υπογραμμίζοντας ότι η χώρα «θα προβεί στη λήψη μέτρων που θεωρεί απαραίτητα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας».

Καταλήγοντας, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καλεί τις ΗΠΑ «να επανεξετάσουν αυτές τις άδικες κυρώσεις» και «να διορθώσουν μία ώρα αρχύτερα αυτό το σοβαρό λάθος, ενώ τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το θέμα στο πλαίσιο ενός πνεύματος καλής συμμαχίας, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας».