Τουρκία: Διώξεις για εκαντοντάδες παιδιά τα οποία φέρονται να έχουν «προσβάλλει» τον Ερντογάν

Τουρκία: Διώξεις για εκαντοντάδες παιδιά τα οποία φέρονται να έχουν «προσβάλλει» τον Ερντογάν

Εκαντοντάδες ανήλικοι στην Τουρκία έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της δικαιοσύνης λόγω "προσβολής" του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το διάστημα των τελευταίων έξι ετών.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι 903 ανήλικοι - συμπεριλαμβανομένων 264 παιδιών ηλικίας μεταξύ 12 και 14 ετών - δικάστηκαν για "προσβολή" του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία έξι χρόνια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας τα στοιχεία του οποίου, επικαλείται τόσο η ιστοσελίδα Al Arabiya όσο και η Duvar, διεξήχθησαν συνολικά 128.872 έρευνες το διάστημα αυτό για προσβολή του προέδρου, ενώ οι εισαγγελείς αξιολόγησαν 36.066 καταγγελίες και κίνησαν ποινικές υποθέσεις για 11.371 από αυτές, μόνο το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 είχε ασκηθεί δίωξη από την τουρκική δικαιοσύνη εναντίον δύο αγοριών 12 και 13 ετών για «προσβολή» του Ερντογάν, με την κατηγορία ότι είχαν σκίσει μια αφίσα με τη φωτογραφία του ισχυρού άνδρα της χώρας

Το άρθρο 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα, το οποίο προβλέπει την τιμωρία οποιουδήποτε «πλήττει την εικόνα» του επικεφαλής του κράτους με ποινή φυλάκισης ως τέσσερα χρόνια

Συνολικά καταδικάστηκαν 9.556 άτομα, συνήθως για δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και 2.676 άτομα καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, εκ των οποίων επτά είναι παιδιά, συμπεριλαμβανομένου ενός μεταξύ των ηλικιών 12 και 14 ετών. 

Συνολικά 234 αλλοδαποί και οκτώ νομικά πρόσωπα μήνυσαν και εννέα αλλοδαποί επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης.

Υπήρξε μια δραματική αύξηση στον αριθμό των υποθέσεων που κατατέθηκαν για "προσβολή" του προέδρου κατά τη διάρκεια της θητείας του Ερντογάν.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο το 2016 απέρριψε την πρόταση ακύρωσης του 299ου άρθρου, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο για την «προστασία της δημόσιας τάξης και μιας δημοκρατικής κοινωνίας.