Τώρα ανακαλύπτουν τη μελέτη που αποκάλυψε το Liberal για τη Μάνδρα

Τώρα ανακαλύπτουν τη μελέτη που αποκάλυψε το Liberal για τη Μάνδρα

Στην παραδοχή πως υπάρχει μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα, προχώρησε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του liberal.gr, που αποκάλυψε ότι το έργο εκτροπής του ρέματος Αγ. Αικατερίνης και διευθέτησης του χειμάρρου Σούρες, στη Μάνδρα, ενώ αποτελούσε πρώτη προτεραιότητα από το 2015, δεν προχώρησε.

Η αποκάλυψη της κ. Δούρου δείχνει την ολιγωρία του κράτους σε θέματα που αφορούν την προστασία των πολιτών, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι οι ευθύνες της πολιτείας είναι τεράστιες καθώς και ότι οι «προτεραιότητες» για τους πολιτικούς είναι πολλές φορές εντελώς διαφορετικές από τις πραγματικές προτεραιότητες που αναδεικνύουν οι τεχνικές μελέτες.

Η κ. Δούρου, ενώ παραδέχτηκε ότι η μελέτη υπήρχε πριν αναλάβει η ίδια τα καθήκοντά της, δεν μας είπε τι ακριβώς συνέβη τον καιρό που είναι επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής και τα αναγκαία για την περιοχή έργα «πάγωσαν», όταν η σχετική μελέτη που παρουσίασε χθες το Liberal ανέφερε ότι βρίσκονταν στα 28 έργα α'' προτεραιότητας. Μάλιστα, η τεχνική έκθεση του 2015 δείχνει την αναγκαιότητα των έργων καθώς κατατάσσει τη ζώνη Μεγάρων – Ν. Περάμου μεταξύ των εκτάσεων που εμφανίζουν «υψηλό κίνδυνο πλημμύρας».

Δύο χρόνια μετά, τα ρέματα «ξέσπασαν» για να έχουμε μία ακόμη τραγωδία η οποία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Και μπορεί το πρόβλημα στην περιοχή της Μάνδρας να μην είναι σημερινό ή των τελευταίων δύο ετών, αλλά σίγουρα αν είχαν προχωρήσει τα έργα που αναφέρονται στην τεχνική μελέτη θα είχαν περιοριστεί οι δραματικές επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής.

Σημειώνεται ότι η κ. Δούρου δηλώνει έτοιμη να αναλάβει ενδεχόμενες ευθύνες που θα προκύψουν από τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Η ίδια κατέθεσε, μάλιστα,  αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το θέμα. Βέβαια, η Περιφερειάρχης δήλωνε το 2015 ότι τα ψέματα τελείωσαν για την αντιπλημμυρική προστασία, πως θα πάψουν οι δικαιολογίες αδράνειας και ότι θα ξεκινήσουν τα έργα. 

Ας απαντήσει, λοιπόν, κάποιος υπεύθυνα, τι έγινε από το 2015 έως σήμερα και γιατί δεν προχώρησαν τα έργα αφού υπήρχαν οι σχετικές μελέτες. Μπορεί ένα Δασαρχείο να μπλοκάρει τα πάντα; Και επειδή η κ. Δούρου έκανε λόγο για πένθος και ότι δεν είναι ώρα να πιάσουμε το γαϊτανάκι των ευθυνών, θα συμφωνήσουμε μαζί της. Είναι η ώρα, όμως, να βρεθούν λύσεις και να ξεκινήσουν τα έργα όχι μόνο στη Μάνδρα αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. 

Τι δηλώνει η Ρένα Δούρου

«Η μελέτη δεν βρίσκεται στα συρτάρια της Περιφέρειας, όπως συνειδητά παραπληροφορούν ορισμένοι» δηλώνει κατηγορηματικά η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, αποδίδοντας σε «κοπτοραπτική» παραπληροφόρησης τη «συστηματική αναπαραγωγή ανακριβών ειδήσεων» από ορισμένα εκδοτικά κέντρα περί αδράνειάς της, επί της μελέτης για την διευθέτηση του ρέματος της Αγ. Αικατερίνης.

Συγκεκριμένα για το ζήτημα αυτό η κ. Δούρου υπογραμμίζει ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει δεσμεύσει 12 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό της, έχει εγκρίνει τη μελέτη από το 2014, την έχει στείλει στο Δασαρχείο του Δήμου Αιγάλεω, για να λάβει, από αυτό, το 2017 την απάντηση ότι τη βάζει στο αρχείο και ότι ζητάει νέα στοιχεία. Η υπόθεση επισημαίνει η περιφερειάρχης, αποτελεί τη συμπύκνωση όλων των χρόνιων δυσλειτουργιών της δημόσιας διοίκησης που λειτουργούν ως τροχοπέδη και διαιωνίζουν την αναποτελεσματικότητα, ειδικά σε κρίσιμα έργα όπως το συγκεκριμένο. Αυτή ακριβώς ήταν και η αιτία κατάθεσης της αναφοράς της στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ώστε «να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας».

Επίσης, διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε φερόμενη ως δήλωση της κατά το 2014, περί αντιπλημμυρικών έργων που γίνονται σε 6 μήνες, σημειώνοντας ότι πρόκειται για χαρακτηρίζοντας «κοπτοραπτική παραπληροφόρησης από συγκεκριμένες ιστοσελίδες και κανάλια». Χαρακτηρίζει δε την συγκεκριμένη τακτική «επιτομή της κατασκευασμένης είδησης, fake news, που στοχοποιεί συκοφαντικά πρόσωπα και θεσμούς» και καταλήγει ότι δυστυχώς για τους εμπνευστές των συκοφαντικών, ψευδών δημοσιευμάτων και ευτυχώς για τους πολίτες, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Γι' αυτό και επιχειρούν να την αλλάξουν και να την προσαρμόσουν στα συμφέροντά τους.

Κ. Μαριόλης

Φωτογραφία SOOC