Τι πρέπει να ξέρουμε για το άσθμα, τις αλλεργίες και τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό

Τι πρέπει να ξέρουμε για το άσθμα, τις αλλεργίες και τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό

Παγκόσμια ημέρα άσθματος σήμερα με περίπου 800.000 Έλληνες να νοσούν από κάποιον τύπο άσθματος και περίπου το 5% αυτών να έχει σοβαρό άσθμα και το 75% των ασθενών με σοβαρό άσθμα να λαμβάνει βιολογικό παράγοντα για την ρύθμιση του.

Όπως μας ενημερώνουν από την ελληνική Πνευμονολογική εταιρεία ο πρόεδρος Στέλιος Λουκίδης και οι πνευμονολόγοι Εύα Φούκα, Κωνσταντίνος Σάμιτας και Πέτρος Μπακάκος, όλοι οι ασθενείς με άσθμα πρέπει να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό να μην φοβούνται το εμβόλιο ακόμα κι αν νοσούν από αλλεργικό άσθμα και έχουν αλλεργικές αντιδράσεις. 

Αυτό που πρέπει να προσέξουν είναι την ημέρα του εμβολιασμού να μην λάβουν αντισταμινικά φάρμακα διότι αυτά μπορούν να υποκρύψουν μία αλλεργική αντίδραση.

Άρα, προσοχή, όχι στην προληπτική χρήση αντισταμινικών πριν τον εμβολιασμό ή και την ημέρα του εμβολιασμού γιατί δεν πρέπει να καλυφθεί μία αλλεργική αντίδραση εφόσον συμβεί. 

Επίσης οι τροφικές αλλά και οι αναπνευστικές αλλεργίες δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν βιολογικό παράγοντα (είναι περίπου το 75% των ασθενών με σοβαρό άσθμα) να μην κάνουν την ίδια μέρα του εμβολιασμού την ένεση για τον βιολογικό παράγοντα ακόμα καλύτερα μπορούν να κάνουνε άλλη εβδομάδα την ένεση από την εβδομάδα που θα εμβολιαστούν για τον κορονοϊό.

Το ρυθμισμένο άσθμα δεν αποτελεί κίνδυνο για σοβαρή νόσηση με λοίμωξη covid και μάλιστα μέσα στην πανδημία φάνηκε ότι οι ασθενείς με άσθμα συμμορφώθηκαν πολύ καλύτερα με την αγωγή τους, ενώ σε ό,τι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση και την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στη ζωή μας, όλοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μαζί με την αφρικανική σκόνη μπορούν να επιδεινώσουν μαζί και με το όζον την αλλεργική ρινίτιδα ειδικά στα παιδιά.

Τέλος, όσοι ενήλικες διαγιγνώσκονται με άσθμα σε μεγάλη ηλικία ειδικά μετά τα 50 έτη ζωής μάλλον είχαν άσθμα από πιο νωρίς είχαν ήπιες εκδηλώσεις άσθματος και δεν το είχαν καταλάβει.