Τι αποζημιώσεις θα λάβουν οι πυρόπληκτοι για την αποκατάσταση των σπιτιών τους

Τι αποζημιώσεις θα λάβουν οι πυρόπληκτοι για την αποκατάσταση των σπιτιών τους

Αποζημίωση ύψους 1.000 ευρώ ανά τ.μ. για κτίρια με εμβαδό έως 150 τ.μ. που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές και τα οποία πρέπει να κατεδαφιστούν και να ανακατασκευαστούν, προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Εσωτερικών, Υποδομών και Οικονομικών.

Παράλληλα, προβλέπεται αποζημίωση 550 ευρώ ανά τ.μ. για τα κτίρια -επίσης έως 150 τ.μ.- που χρήζουν επισκευής, καθώς επίσης και χορήγηση των τόκων δανείων για τον σκοπό της αποκατάστασης των κτιρίων.

Το συνολικό προβλεπόμενο ποσό για την αποκατάσταση των κτηρίων στις περιοχές της Κινέτας και της ανατολικής Αττικής ανέρχεται σε 132 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν στις πληγείσες περιοχές, σε σύνολο περίπου 3.500 κτιρίων, 1.000 κρίθηκαν «κόκκινα», δηλαδή ακατάλληλα για κατοίκηση, και 794 «κίτρινα», που μπορούν να κατοικηθούν με τις αναγκαίες επισκευές.

Το συνολικό προβλεπόμενο ποσό για την αποκατάσταση των κτιρίων των περιοχών ανέρχεται σε 132.000.000 ευρώ.

Επίσης, στη διαδικασία των εγκρίσεων βρίσκεται η Κοινή Απόφαση για την επιδότηση ενοικίου των κατοίκων που κατείχαν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές και αναμένεται η άμεση έκδοσή της.

Τέλος, εντός της εβδομάδας θα ακολουθήσει η έκδοση της Απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών που θα ορίζει τις διαδικασίες χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής και τον τρόπο έκδοσης των σχετικών αδειών από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την αποκατάσταση των κτηρίων των περιοχών αυτών.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ