Τι αλλάζει στον συντονισμό, τις δομές και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού

Τι αλλάζει στον συντονισμό, τις δομές και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού

Προσπάθεια να ξεπεράσει την κακή εικόνα των τελευταίων ημερών θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός δεν κρύβει την έντονη δυσαρέσκειά του για την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, ενώ στο εσωτερικό της κυβέρνησης κοινή είναι η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση βγαίνει βαθιά τραυματισμένη από τον ερχομό της «Ελπίδας» στη χώρα μας. Το χτύπημα της κακοκαιρίας στην κυβερνητική εικόνα ήταν μεγάλο και ήρθε σε μία περίοδο που  ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη μπορεί να μην περιλαμβάνει εθνικές κάλπες, όμως σε  κάθε περίπτωση ο χρονικός ορίζοντας της προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή λοιπόν το προσεχές διάστημα ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα στους πολίτες ότι «το πάθημα έγινε μάθημα», με αφορμή τα όσα έγιναν το τελευταίο διήμερο στην Αττική. Αναμφίβολα μία προσπάθεια με μεγάλο βαθμό δυσκολίας αλλά απολύτως απαραίτητη στην παρούσα φάση για την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης παρόμοιων κρίσεων, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι κακές επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού σε στιγμές φυσικών καταστροφών. Αυτή είναι η αιτία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να αποδώσει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, μια και εκτιμά ότι «η πηγή του κακού» δεν είναι το ποιος προΐσταται κάθε φορά των δομών αλλά οι ίδιες οι δομές και οι διαδικασίες. 

Θέμα χρόνου είναι τις επόμενες εβδομάδες να ανακοινωθούν οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της πολιτικής προστασίας, με βασικό άξονα την «ενιαία» φιλοσοφία. Προκρίνεται η ιδέα μιας ομογενοποιημένης λειτουργίας όπου οι προϊστάμενοι των δομών θα κάθονται γύρω από το ίδιο τραπέζι σε καθημερινή βάση και όχι περιστασιακά, με την ευκαιρία συσκέψεων ενόψει επερχόμενων γεγονότων. Με τον τρόπο αυτό  η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταφέρει να λύσει το «γόρδιο δεσμό» δεκαετιών που ταλανίζει το ελληνικό κράτος, που δεν είναι άλλος από τον κατακερματισμό ευθυνών και αρμοδίων.