field_kentriki_fotografia
Τι αλλάζει για ανεμβολίαστους: Στα 10 ευρώ τα rapid test - «Όχι» σε κλειστούς χώρους

Νέα δεδομένα θα ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου για τους ανεμβολίαστους, αφού τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα - που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση εδώ και μέρες - όσον αφορά τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής των ειδικών εστιάζεται στο άνοιγμα χώρων που έχουν μείνει κλειστοί σχεδόν δύο χειμερινές σεζόν, χωρίς να υπάρχει το περιθώριο να ξανακλείσουν, όπως είναι τα γυμναστήρια, τα γήπεδα και βεβαίως τα κλειστά καταστήματα εστίασης και διασκέδασης για την προστασία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και την αποφυγή της διασπορά κρουσμάτων μέσω των αντίστοιχων δραστηριοτήτων. 

Σημειώνεται πως με την έκδοση του ΦΕΚ σημειώνεται ακόμη μία σημαντική αλλαγή σχετικά με το κόστος, αφού καθορίζεται νέο πλαφόν στην τιμή των rapid test. Υπενθυμίζεται πως τα rapid θα πρέπει να κάνουν σε καθορισμένο χρόνο και πιο συχνά απ' ότι μέχρι σήμερα, ενώ σημειώνεται χαρακτηριστικά πως «για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των δέκα ευρώ (10 €)».  Ακόμη μία διευκρίνηση σχετικά με τα μοριακά τεστ είναι πως ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης είναι το ποσό των 40 € και ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των 20 €. Τέλος, σημειώνεται πως οι ανώτατες τιμές που προβλέπονται για rapid test και μοριακά τεστ δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Αναλυτικά όλα όσα αλλάζουν τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 1. Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα - Στα 10 ευρώ το κόστος

2. Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, από 13 Σεπτεμβρίου. Δωρεάν τεστ θα δίδονται μόνο σε μαθητές. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα.

Χώροι εργασίας, διασκέδασης, πολιτισμού, άθλησης θα λειτουργούν πλέον με νέους κανόνες για εμβολιασμένους και μη. Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους θα είναι απαραίτητα για τους ανεμβολίαστους test αντιγόνου ή μοριακό, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους.

Η τιμή των test, πρόσθεσε, θα είναι 10 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές θα είναι υποχρεωτικά δύο self test, ενώ απαραίτητο θα είναι το τεστ για τους ταξιδιώτες προκειμένου να μετακινηθούν.

3. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

4. Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους είναι εμβολιασμένοι

6. Χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση 

Επιπλέον, στα κλειστά γυμναστήρια και στα αθλητικά σωματεία θα μπορούν να μπαίνουν:

εμβολιασμένοι,

νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και

ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.


Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα, αν κάποια αθλητικά σωματεία ή γυμναστήρια επιθυμούν να λειτουργήσουν μόνο με πελάτες που έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν βεβαίωση νόσησης, να κάνουν χρήση του 100% της χωρητικότητάς τους.

Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

Δείτε το ΦΕΚ

pdf