Θ. Σκυλακάκης: Πιο έτοιμη η χώρα να διαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια

Θ. Σκυλακάκης: Πιο έτοιμη η χώρα να διαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι πλέον πιο έτοιμη να διαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια, σε σχέση με το παρελθόν, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στο 1ο Digitalk του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με θέμα, «Ταμείο Ανάκαμψης: Αξιοποίηση κονδυλίων και νέο παραγωγικό μοντέλο», ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «στο παρελθόν, ενώ είχαμε δημόσιες επενδύσεις 4-5 δισ. ευρώ στο σχετικό πρόγραμμα, κάθε χρόνο γίνονταν πληρωμές 1,5 δισ. ευρώ λιγότερο από τις προγραμματισμένες». 
Αναφέρθηκε ακόμα στην σημαντική καθυστέρηση μεταξύ της προκήρυξης και της υλοποίησης των έργων:

«Από την έναρξη του διαγωνισμού μέχρι την ύπαρξη αναδόχου, ο μέσος χρόνος είναι 23 μήνες, και από τη φάση του αναδόχου έως την ολοκλήρωση του έργου, ο μέσος χρόνος είναι 28 μήνες. Δηλαδή, η καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων είναι ίση με τη διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης». Μάλιστα, απέδωσε στη γραφειοκρατία και στην έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού το γεγονός ότι πολλά έργα δεν είναι ώριμα. 

Στην κατεύθυνση αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων, ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε μέτρα, που θα βοηθήσουν στις επενδύσεις και στην απορρόφηση κονδυλίων, όπως, η προσέλκυση ιδιωτικών πόρων, η ηλεκτρονική παρακολούθηση των έργων, η αντιμετώπιση καθυστερήσεων, που προκαλούν οι δικαστικές προσφυγές, η υποστήριξη μονάδων σχεδίασης και υλοποίησης του έργου.

Τη συζήτηση προλόγισε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο οποίος τόνισε ότι «η ταχύτατη, ορθολογική και εμπροσθοβαρής εκταμίευση των κονδυλίων, αλλά και η κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με ταχείς διαδικασίες απορροφητικότητας, πάνω σε ένα νέο δομημένο παραγωγικό μοντέλο, αποτελεί μονόδρομο για την ελληνική οικονομία.

Μόνο έτσι, και πάντα με την προϋπόθεση ότι το δεύτερο κύμα πανδημίας, που ήδη διανύουμε, δεν θα οδηγήσει σε γενικευμένα περιοριστικά μέτρα, θα μπορέσει να επιτευχθεί ανάπτυξη της τάξεως του 7,5% το 2021 και αύξηση επενδύσεων κατά 30,4%».

Το 1ο Digitalk του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος συντόνισε η δημοσιογράφος, Νόνη Καραγιάννη.