Τεταμένη η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε - Υπό κατ' οίκον περιορισμό ο πρόεδρος

Τεταμένη η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε - Υπό κατ' οίκον περιορισμό ο πρόεδρος

Στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν κλείσει δρόμους για να αποκλείσουν την πρόσβαση στα γραφεία της κυβέρνησης, το κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε αλλά και τα δικαστήρια στο κέντρο της Χαράρε, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε μια «στοχευμένη» επιχείρηση με σκοπό την απομάκρυνση «κακοποιών στοιχείων» στο περιβάλλον και της κυβέρνησης του 93χρονου προέδρου Robert Mugabe. «Στόχος μας είναι μόνο οι εγκληματίες που έχουν περικυκλώσει τον πρόεδρο και διαπράττουν εγκλήματα που προκαλούν κοινωνικό και οικονομικό πόνο στη χώρα», δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο στρατηγός SB Moyo, Τετάρτη.

Αρκετοί πολίτες έχουν σχηματίσει ουρές μπροστά σε αυτόματα μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών, προφανώς για να σηκώσουν μετρητά, ενώ άλλοι άρχισαν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων της Ζιμπάμπουε απηύθυναν, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος τα ξημερώματα, προς τον λαό της αφρικανικής χώρας, υποστήριξαν ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα, διαβεβαιώνοντας ότι ο 93χρονος πρόεδρος Robert Mugabe είναι «σώος και αβλαβής».

«Δεν βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης», είπε ένας στρατηγός διαβάζοντας το ανακοινωθέν που είχε ετοιμάσει. «Διαβεβαιώνουμε το έθνος ότι τόσο η αυτού εξοχότης ο πρόεδρος όσο και τα μέλη της οικογένειάς του είναι σώοι και αβλαβείς και η ασφάλειά τους είναι εξασφαλισμένη», πρόσθεσε ο ανώτατος αξιωματικός.

Η επέμβαση του στρατού ακολουθεί την άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση μεταξύ του Mugabe και του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Constantine Chiwenga, με αφορμή την αποπομπή του αντιπροέδρου από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ZANU-PF εν μέσω των «εκκαθαρίσεων» στις τάξεις του.

Ειδικότερα τη Δευτέρα ο Chiwenga, κατήγγειλε δημοσίως την απόφαση του προέδρου να αποπέμψει τον αντιπρόεδρος Emmerson Mnangagwa. Ο στρατός ενδέχεται «να επέμβει», αν δεν σταματήσουν «οι διώξεις» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, είχε προειδοποιήσει.

Το κυβερνών κόμμα από την πλευρά του κατηγόρησε τον στρατηγό την Τρίτη «για συμπεριφορά που ισοδυναμεί με προδοσία» και κατήγγειλε την πρόθεσή του «να διαταράξει την εθνική ειρήνη» και «να ενθαρρύνει μια εξέγερση».

Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει επέμβει ο στρατός στην πολιτική ζωή της Ζιμπάμπουε.

Ο Chiwenga και ο Mnangagwa, που έχουν στενές σχέσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, υπήρξαν σημαντικές προσωπικότητες στη μάχη για την ανεξαρτησία της Ζιμπάμπουε, στο πλευρό του Mugabe.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Mnangagwa, 75 ετών, αποπέμφθηκε από τα καθήκοντά του και έφυγε από τη χώρα έπειτα από την αντιπαράθεσή που είχε με την Grace Mugabe, 52 ετών, που ελέγχει την οργάνωση γυναικών του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Mnangagwa κατηγόρησε τη δεύτερη σύζυγο του προέδρου ότι προσπάθησε να τον δηλητηριάσει, μια κατηγορία που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Grace, η οποία πέτυχε την αποπομπή του, όπως είχε ήδη κάνει πριν από τρία χρόνια για την τότε αντιπρόεδρο.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα εξαιτίας του οργίλου χαρακτήρα της η Grace Mugabe μετρά πολλούς εχθρούς στο κυβερνών κόμμα και την κυβέρνηση.

Έκκληση των Βρυξελλών για διάλογο και ειρηνική επίλυση της κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε έκκληση για διάλογο στη Ζιμπάμπουε και για την ειρηνική επίλυση της κρίσης που ξέσπασε μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό της χώρας.

"Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε και οι συνέπειές τους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν να κάνουν με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, προκαλούν ανησυχία", είπε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Παρακολουθούμε την κατάσταση και θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών και να διατηρηθεί η συνταγματική τάξη και η δημοκρατική διακυβέρνηση", πρόσθεσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο εκπρόσωπος κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη σύγκρουση και να ξεκινήσουν διάλογο "με στόχο μια ειρηνική επίλυση της κρίσης".

«Είμαι υπό κατ'' οίκον περιορισμό» δηλώνει ο Mugabe

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Jacob Zuma μίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Robert Mugabe, ο οποίος του είπε ότι βρίσκεται υπό περιορισμό στο σπίτι του από τον στρατό, αλλά είναι καλά στην υγεία του, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η νοτιοαφρικανική προεδρία.

Στην ανακοίνωση της προεδρίας προστίθεται πως ο Zuma, ως πρόεδρος της Κοινότητας Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής (SADC), στέλνει ειδικούς απεσταλμένους στη Ζιμπάμπουε προκειμένου να συναντηθούν με τον Mugabe και τη Δύναμη Άμυνας της Ζιμπάμπουε, που κατέλαβε την εξουσία στη Χαράρε.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του ο Zuma τάχθηκε εναντίον κάθε «αντισυνταγματικής» αλλαγής καθεστώτος στη Ζιμπάμπουε. Δήλωσε μάλιστα «πολύ ανήσυχος» από την κατάσταση στη γειτονική χώρα και «κάλεσε σε ηρεμία και σε αυτοσυγκράτηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε δεν θα οδηγήσουν σε μια αντισυνταγματική αλλαγή κυβέρνησης», ανέφερε σε ανακοίνωση ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος.

Προέτρεψε επίσης τις αρχές και τον στρατό της χώρας να «επιλύσουν φιλικά το πολιτικό αδιέξοδο» και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Ζιμπάμπουε «να φροντίσουν ώστε η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή να μην κινδυνεύσουν».

Η SADC παραμένει «έτοιμη να βοηθήσει όπου αυτό είναι απαραίτητο», υπογράμμισε επίσης ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Zuma είναι πιστός υποστηρικτής του ομολόγου του Mugabe, του πιο ηλικιωμένου εν ενεργεία αρχηγού κράτους στον κόσμο που κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη Ζιμπάμπουε μετά την ανεξαρτησία της το 1980.

Στο μεταξύ, η Βρετανία δήλωσε σήμερα πως η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε είναι ρευστή και πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθεί και κάλεσε όλα τα μέρη στην πρώην βρετανική αποικία να αποφύγουν τη βία.

«(Η κατάσταση) είναι πολύ ρευστή και είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πως θα εξελιχθεί», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Borris Johnson. «Το πιο σημαντικό είναι πως όλοι θέλουν να δουν μια σταθερή και επιτυχημένη Ζιμπάμπουε και νομίζω πως πραγματικά καλούμε όλους να αποφύγουν τη βία», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και skai.gr