Τετ α τετ Τσακαλώτου-Ντάισελμπλουμ απόψε στην Ουάσιγκτον για το πακέτο της συμφωνίας

Τετ α τετ Τσακαλώτου-Ντάισελμπλουμ απόψε στην Ουάσιγκτον για το πακέτο της συμφωνίας

Με την συνάντηση που έχει απόψε στις 21.30 ώρα Ελλάδος, στην Ουάσιγκτον με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ολοκληρώνει το μαραθώνιο επαφών που είχε στην Αμερικανική πρωτεύουσα στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και απο Δευτέρα επανέρχεται στα ...τετριμένα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς αλλά με τον χρόνο πλέον να πιέζει αφόρητα.

Στο σημερινό ραντεβού με Ντάισελμπλουμ θα διευκρινιστεί και το πότε επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί αφού ο Πολ Τόμσεν είχε κάνει λόγο για «αρχές της εβδομάδος» και η Λαγκάρντ γενικά για την «επόμενη εβδομάδα». Σημαντική διευκρίνηση καθώς οι ημερομηνίες λιγοστεύουν και εάν ξεπεράσουμε την 22α Απριλίου, μόνο στις 26 του μήνα μπορεί να οριστεί συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα.

Στις συνατήσεις που προηγήθηγκαν με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μισέλ Σαπέν και τους Τζακ Λιου και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Έλληνας υπουργός δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις θέσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα ωστόσο σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές υπήρξε θετικό κλίμα στη συνάντηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ και κρίνεται θετική επίσης η θέση του κ. Λιου ότι πρέπει ΔΝΤ και Ευρώπη να γεφυρώσουν τις διαφορές τους ώστε να μην επαναληφθεί το περσινό σκηνικό.

Σε όλα αυτά ενδιαφέρον έχει πάντως το κείμενο(της Παρασκευής) της «Πρωτοβουλίας 53+» της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Την ώρα που ο ίδιος συναντιόταν με Λαγκάρντ, Λιου και Σόιμπλε οι σύντροφοι του κ. Τσακαλώτου έγραφαν ότι  πως «αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους "δανειστές", προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».

Παρά ωστόσο τα "κείμενα αντίστασης" δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια ακόμη αναδίπλωση και να δεχθεί αλλαγές προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και ενδεικτικό είναι η πληροφορία [που κυκλοφορεί απο κοινοτικές πηγές για συμβιβαστική πρόταση που προιωθεί η Κομισιόν και θα προβλέπει την «σταδιακή» μείωση του αφορολογήτου στα 8.182 ευρώ", όπως ζητά το ΔΝΤ. Δηλαδή φέτος να μείνει στα 9.100 ευρώ και να μειωθεί κάτω από τα 9.000 το 2017 και στα 8.182 ευρώ το 2018.

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επεσήμανε στον κ. Τσακαλώτο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν με διαβούλευση στο «τρίγωνο ΔΝΤ  - Γερμανία - Ελλάδα». Ο κ. Σαπέν τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου ή το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου, η οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν θα λειτουργήσει μόνο σε βάρος της Ελλάδας αλλά και σε βάρος των δανειστών. Σε ό,τι αφορά το χρέος και σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους του ΥΠΟΙΚ, ο κ. Σαπέν επανέλαβε την άποψή του ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση προκειμένου να δοθεί ισχυρό σήμα στις αγορές.