Τα τρία αγκάθια των διαπραγματεύσεων

Τα τρία αγκάθια των διαπραγματεύσεων

Αύριο θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα στις 14.00, συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό πλαίσιο. Για την ακριβή ώρα, θα υπάρξει νέα ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών.Συναντήσεις με τον Αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορο Βερναρδάκη, με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο και με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη θα έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, σύμφωνα με το Βήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προτείνει μείωση του αφορολόγητου από τις 9.500 ευρώ στις 7.000, αλλά με ισχύ σε όλα τα εισοδήματα και αλλαγές στη φορολογική κλίμακα που επιβαρύνουν όσους έχουν εισόδημα από 7.000 έως 25.000 ευρώ. Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει τη δική της αντιπρόταση για το αφορολόγητο.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κυβέρνηση έχει, ήδη, αποδεχθεί μειώσεις 5% στις επικουρικές συντάξεις, μειώσεις από 20% έως %0% στα εφάπαξ και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων, τη μείωση του πλαφόν της κύριας σύνταξης κάτω των 2.000 ευρώ, καθώς και καθιέρωση εθνικής σύνταξης δύο ταχυτήτων.

Στο σημερινό ραντεβού του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με τους θεσμούς, αναμένεται να συζητηθεί το σενάριο αλλαγών στο ύψος των ποσοστών αναπλήρωσης των νέων συντάξεων και το τελικό ύψος των εισφορών των επαγγελματιών και των αγροτών.

Στη συνάντηση των δανειστών με τον Γιώργο Σταθάκη συζητήθηκαν τα κόκκινα δάνεια, με όλα τα θέματα να μένουν ανοιχτά. Οι 2 πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τρίτη.

Όσον αφορά το ζήτημα των κόκκινων δανείων, οι σχετικές προτάσεις της κυβέρνησης, όπως αναμένεται να παρουσιαστούν στους δανειστές, προβλέπουν τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας για μία τριετία και τη διατήρηση της προστασίας των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών με όριο τα 500.000 ευρώ, των επαγγελματιών με όριο τα 250.000 και των καταναλωτικών με όριο τα 20.000 ευρώ.

Το κουαρτέτο συναντήθηκε επίσης με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον ΓΓ της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, με θέμα την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης.