Τα «καλά» πυρηνικά των Ρώσων και η πνευματική ελίτ

Τα «καλά» πυρηνικά των Ρώσων και η πνευματική ελίτ

Όσο οι φονιάδες των λαών Αμερικάνοι εξοπλίζονταν με πυρηνικά όπλα, τα πυρηνικά ήταν κακά (και ας μην ήταν μόνες οι ΗΠΑ στην κούρσα). Τώρα που οι καλοί Ρώσοι απειλούν να χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά που απέκτησαν παράλληλα με τους Αμερικάνους, δεν τρέχει τίποτα. Στόμα καλλιτεχνικό ή πνευματικό δεν ανοίγει. Είναι, άλλωστε, εκπαιδευμένοι από το Τσέρνομπιλ…

Ούτε το πυρηνικό ατύχημα είχε κάνει τότε την Αριστερά να εκμανεί και να φωνάξει. Επομένως, ουδείς περίμενε να καταδικάσουν τους εξοπλισμούς της Σοβιετικής Ένωσης. Τώρα όμως, με την ΕΣΣΔ διαλυμένη και τους «πατερούληδες» νεκρούς; Ε, λοιπόν, ούτε τώρα. Από τη στιγμή που ο Μεντβέντεφ είπε ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά σε μια χώρα με συμβατικά όπλα, έπεσε βουβαμάρα πλήρης.

Ξαφνικά, οι λαλίστατοι καλλιτέχνες και πνευματικοί άνθρωποι που τοποθετούνται δημοσίως υπέρ της ειρήνης, η οποία είναι «η απάντηση σε κάθε ερώτηση», έπαθαν μια αφωνία, μια ησυχία, μια «άκρα του τάφου σιωπή». Ούτε ένας δεν είχε την παρρησία να βγει και να φωνάξει, με την ισχυρή φωνή που έχουν οι καλλιτέχνες «Κάτω τα χέρια από τα πυρηνικά»; Δεν βγήκε. Μη ρωτάτε γιατί, είναι φανερό: δεν εκπορεύεται η απειλή από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ο Μεντβέντεφ και ο Πούτιν δεν τους φοβίζουν.

Οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον πυρηνικού ερευνητικού κέντρου στο Χάρκοβο, που κατήγγειλαν οι Ουκρανοί χθες βράδυ, τα προβλήματα με τα πυρηνικά του Τσέρνομπιλ, τα οποία ακόμα μάς καταδιώκουν, οι απειλές του Ρώσου υπουργού, παγώνουν όλη την ανθρωπότητα. Όλοι ξέρουν πως αν συμβεί οτιδήποτε, κινδυνεύει ακόμα και η ζωή στον πλανήτη μας. Και, πάντως, η ραδιενέργεια δεν είναι κάτι που μπορείς να περιορίσεις, να διαλύσεις, να ξεφύγεις αν φτάσει στην περιοχή σου.

Έχουμε λοιπόν το τραγικό φαινόμενο η πνευματική ελίτ αυτής της χώρας να μη συγκλονίζεται από έναν φρικιαστικό πόλεμο και να αποστρέφει τα μάτια από τα παιδιά, τους γέροντες, τους νεκρούς. Από τις καταστροφές, τους βομβαρδισμούς και τις δολοφονίες. Ακατανόητο και αδιανόητο. Αλλά να φτάνουν και μέχρι την απειλή για πυρηνικά;

Κατόπιν όλων αυτών, αναμένεται με αγωνία η συναυλία στα Προπύλαια. Έτσι, για να δούμε πού θα το φτάσουν. Αν μέχρι τέλους θα παραμείνουν βουβοί (δειλοί) και άβουλοι, και, τελικά, μοιραίοι για την Ελλάδα.