T. Erdogan: Παγώνει η συμφωνία στο προσφυγικό μέχρι να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα της visa

T. Erdogan: Παγώνει η συμφωνία στο προσφυγικό μέχρι να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα της visa

 

Ευθεία απειλή προς την Ευρώπη εξαπέλυσε ο Recep Tayyip Erdogan μιλώντας στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ανθρωπιστική κρίση στην Κωνσταντινούπολη, μια ημέρα μετά τις συναντήσεις που είχε με την A. Merkel και τον Αλ. Τσίπρα, καθώς όπως είπε η Τουρκία δεν ζητάει χάρες και αν δεν ευοδωθούν οι συνομιλίες για την κατάργηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων (visa) η Τουρκία δεν θα επικυρώσει τη Συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, που διατήρησε την θέση του και στο νέο κυβερνητικό σχήμα, σε συνέντευξή του στο TRT προειδοποίησε ότι η Τουρκία «δεν μπλοφάρει ούτε εξαπολύει απειλές» όταν δηλώνει ότι θα αναστείλει όλες τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών.

«Η ΕΕ πρέπει να είναι δίκαιη γιατί το να συμπεριφέρεται στην Τουρκία με τετελεσμένα όταν η χώρα μου απέδειξε την ειλικρίνεια της και την αποφασιστικότητα της, δεν είναι ρεαλιστική τακτική» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Cavusoglu επιτέθηκε στην ΕΕ λέγοντας ότι δεν είναι ρεαλιστική η απαίτηση για τον καθορισμό του όρου «τρομοκρατία» (μιας εκ των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί στην αναθεώρηση του αντιτρομοκρατικού νόμου).

Συμφώνα με πληροφορίες ο κ. Cavusoglu θα συναντηθεί τις επόμενες ημερες με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Frans Timmermans προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Στην αρκετά έντονη συνάντηση που είχαν την Δευτέρα ο T. Erdogan και η A. Merkel συμφώνησαν ότι απαιτούνται περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας σχετικά με τις «ευαισθησίες» της πρώτης στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, εφαρμόζοντας συγχρόνως τη συμφωνία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του στενού συμβούλου του κ. Erdogan, του εκκεντρικού πρώην οικονομικού συντάκτη του συγκροτήματος STAR Yigit Bulut, ότι η Τουρκία, εφόσον συνεχισθεί η πολιτική των δύο μέτρων και σταθμών από την ΕΕ, θα πάρει «ριζοσπαστικές αποφάσεις» επανεξετάζοντας το σύνολο των συμφωνιών της με την ΕΕ, μεταξύ αυτών και της ίδιας της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης αλλά και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.