SZ: Η ελληνική κρίση μάθημα για την Ευρώπη

SZ: Η ελληνική κρίση μάθημα για την Ευρώπη

«Παρά τους μηχανισμούς σταθεροποίησης και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, η Ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι κάθε άλλο παρά ανθεκτική σε κρίσεις», αναφέρει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία και κάνει μια αναδρομή στο χρονικό της ελληνικής κρίσης χρέους και των συνεπειών της για την Ευρώπη.

Στο δημοσίευμα, που αναδημοσιεύεται από την Deutsche Welle, η εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι σήμερα ο γεωπολιτικός κίνδυνος μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πιθανώς από την ΕΕ θα γινόταν ίσως πιο εύκολα κατανοητός: «Η Τουρκία θα μπορούσε να εμπλέξει τη γείτονά της σε πόλεμο, η Ρωσία και η Κίνα θα μπορούσαν να χαίρονται για τις ανοιχτές θύρες που θα υπήρχαν στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Θα μπορούσαν (…)»

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει στην Ευρώπη θα ήταν απαραίτητο να ληφθούν σοβαρά υπόψιν τα μαθήματα αυτής της μεγάλης κρίσης, επισημαίνοντας ότι η Ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι κάθε άλλο παρά ανθεκτική σε κρίσεις (…) για να προσθέσει εν συνεχεία ότι παραπάνω από αρκετές είναι σήμερα οι υπερχρεωμένες χώρες στην ΕΕ.

«Σε καιρούς πανδημίας και κρίσεων καταργείται η δημοσιονομική πειθαρχία ακόμη και στη Γερμανία του χειρόφρενου. Δεν λείπουν έτσι οι κρίσεις από την Ευρώπη και τα εθνικά χρέη μπορούν πολύ γρήγορα να ξαναγίνουν το μεγαλύτερο βάρος για την κοινότητα», υπογραμμίζει.

Ως προς την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία η εφημερίδα αναφέρει ότι η κρίση δεν έχει παρέλθει εντελώς. «Ακόμη κι αν η χώρα απελευθερώνεται χωρίς φανφάρες από την ‘ενισχυμένη εποπτεία της ΕΕ’ (…) Η χώρα εξακολουθεί να είναι υπερχρεωμένη, πάρα πολλοί ζουν στα όρια της φτώχειας. Όμως η ανάπτυξη και η απασχόληση αποδεικνύουν την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων»  τονίζει.