Σύσταση για τέταρτη δόση εμβολίου για τους άνω των 30 ετών

Σύσταση για τέταρτη δόση εμβολίου για τους άνω των 30 ετών

Εισήγηση να δοθεί δυνατότητα εμβολιασμού με τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό και για τους πολίτες άνω των 30 ετών, εφόσον το επιθυμούν, έγινε στην Επιτροπή των ειδικών που συνεδριάζει σήμερα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εμβολιασμός με την τέταρτη δόση θα είναι προαιρετικός για όσους είναι από 30 έως 59 ετών, ενώ παραμένει ισχυρή η σύσταση της Επιτροπής για εμβολιασμό των πολιτών με ηλικία άνω των 60 ετών. 

Η εισήγηση της επιτροπής έρχεται ενώ οι επαναλοιμώξεις αυξάνονται διαρκώ. Ηδη στην Ελλάδα ξεπερνούν το 10% σε κάθε ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων και συχνά νοσούν για δεύτερη και τρίτη φορά οι ίδιοι άνθρωποι, παρότι έχουν κάποια φυσική ανοσία από τις προηγούμενες λοιμώξεις. Ο Γιώργος Παυλάκης επισημαίνει επίσης ότι με την Όμικρον 5 βλέπουμε να νοσούν συχνά οι πολυεμβολιασμένοι - δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν κάνει και τις δύο αναμνηστικές δόσεις, κάτι που συνέβαινε σπάνια με τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Στη λοίμωξη με τις μεταλλάξεις Όμικρον 4 και την Όμικρον 5, οι ασθενείς κάνουν υψηλούς πυρετούς που φτάνουν και τους 39οC και τους 40oC και παράλληλα παραπονιούνται για δυνατούς πονοκεφάλους που διαρκούν ημέρες ενώ επίσης δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους, από την κούραση που νιώθουν.

«Η κούραση είναι τόσο έντονη που δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι τα πρώτα 24ωρα» επισημαίνει ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, προσθέτοντας πως η μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων με τις νέες υποπαραλλαγές έχει φέρνει ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο να χαμηλώσουν τα όρια ηλικίας για τον εμβολιασμό των ενηλίκων, ώστε να προστατευθούν περισσότερα άτομα λαμβάνοντας την 4η δόση.