Συρία: Ο στρατός προελαύνει εναντίον ενός προπυργίου του ΙΚ

Συρία: Ο στρατός προελαύνει εναντίον ενός προπυργίου του ΙΚ

Οι συριακές δυνάμεις προέλασαν σήμερα προς ένα από τα σημαντικότερα προπύργια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην επαρχία Χαλέπι, γνωστοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατέλαβαν την Άαραν, η οποία μέχρι τώρα βρισκόταν στα χέρια του ΙΚ, διευκρίνισε η ΜΚΟ. Η κοινότητα αυτή βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα νότια της πόλης αλ Μπαμπ, ενός από τα σημαντικότερα προπύργια του ΙΚ στην επαρχία Χαλέπι.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος ερευνούν εξονυχιστικά την κοινότητα. Γίνονται ακόμη σποραδικές μάχες αλλά η πόλη βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα χέρια (των δυνάμεων) της κυβέρνησης», δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. «Αυτό είναι το πιο κοντινό σημείο (στην αλ Μπαμπ) που καταλήφθηκε από (τις δυνάμεις που υποστηρίζουν) την κυβέρνηση μετά το 2012».

Σύμφωνα με τον ίδιο τουλάχιστον 63 τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς της ρωσικής ΠΑ στην περιοχή από το Σάββατο.

Περίπου 30 χλμ. νότια από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, η πόλη αλ Μπαμπ είχε πέσει στα χέρια των ανταρτών τον Ιούλιο του 2012 και κατόπιν είχε καταληφθεί από το ΙΚ τον Νοέμβριο του 2013.

Με την κατάληψη της Άαραν οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στο νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού με στόχο να την αποκόψουν από εκείνη της Ράκας, ανατολικότερα, η ομώνυμη πρωτεύουσα της οποίας είναι η de facto πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» που έχει ιδρύσει το ΙΚ στα εδάφη της συριακής και της ιρακινής επικράτειας που έχει καταλάβει.

Ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση η οποία έχει στόχο την ανακατάληψη των εδαφών που είχε χάσει, με τη συμβολή των αεροσκαφών της Ρωσίας, η οποία επενέβη στη Συρία την 30ή Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ