Συρία: Η UNICEF επιβεβαιώνει κρούσματα σοβαρού υποσιτισμού παιδιών στη Μαντάγια

Συρία: Η UNICEF επιβεβαιώνει κρούσματα σοβαρού υποσιτισμού παιδιών στη Μαντάγια

Η UNICEF επιβεβαίωσε σήμερα ότι υπάρχουν κρούσματα σοβαρού υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών στην πολιορκημένη πόλη Μαντάγια της Συρίας, όπου αυτήν την εβδομάδα παραδόθηκε βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους που λιμοκτονούν λόγω του αποκλεισμού της πόλης αυτής για μήνες.

"Η UNICEF (...) μπορεί να επιβεβαιώσει ότι βρέθηκαν κρούσματα σοβαρού υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών", αναφέρει η διεθνής οργάνωση στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα μετά την είσοδο στην πόλη τη Δευτέρα εργαζομένων στον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό για να παραδώσουν στους κατοίκους της βοήθεια για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

Μέλη του προσωπικού της UNICEF είδαν ένα 16χρονο αγόρι να πεθαίνει από σοβαρό υποσιτισμό, επισημαίνει η ίδια στην ανακοίνωσή της.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πείνα στη Μαντάγια σύμφωνα με οργανώσεις, γιατρούς της περιοχής και τοπικές υπηρεσίες αρωγής στη Μαντάγια, η οποία πολιορκείται από τις συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Από τα 25 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών που εξετάστηκαν από το προσωπικό της και αυτό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα 22 παρουσιάζουν συμπτώματα "μετρίου έως σοβαρού" υποσιτισμού, υπογράμμισε επίσης η UNICEF.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατήγγειλε χθες ότι οι εμπόλεμες πλευρές στη Συρία και ιδιαίτερα η κυβέρνηση διαπράττουν "θηριωδίες" και καταδίκασε τη χρήση της πείνας ως πολεμικού όπλου στη σύγκρουση αυτή που διαρκεί σχεδόν πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 450.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί σε περίπου 15 περιοχές που τελούν υπό πολιορκία στη Συρία, μεταξύ των οποίων βρίσκονται περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση, το Ισλαμικό Κράτος και ομάδες των ανταρτών.

Η παράδοση βοήθειας στη Μαντάγια κατέστη δυνατή στο πλαίσιο συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών, η οποία προέβλεπε επίσης την παράδοση βοήθειας σε χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε δύο σιιτικές κοινότητες στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, τις Φούα και Καφράγια, στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, οι οποίες πολιορκούνται από δυνάμεις των ανταρτών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές στη σύγκρουση στη Συρία να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να διασφαλίσουν την παροχή βοήθειας στους κατοίκους των περιοχών που πολιορκούνται από μαχητές.

Η κατάσταση σε τρεις περιοχές - Μαντάγια, Φούα και Καφράγια - προκαλεί σοβαρή ανησυχία, προσθέτει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνει ότι αυτές πολιορκούνται ή τελούν υπό αποκλεισμό από διάφορες οργανώσεις ενόπλων.

Το υπουργείο σημειώνει ότι συνεργάζεται με τη συριακή κυβέρνηση για να βοηθήσει στην επίλυση της κατάστασης και ότι την ενθαρρύνει να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ. Οι προσπάθειες αυτές έχουν φέρει αποτέλεσμα, καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στην ανακοίνωσή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ