Συνελήφθη ο N. Sarkozy για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας το 2007

Συνελήφθη ο N. Sarkozy για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας το 2007

Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007.

Τον Νοέμβριο του 2014 η Mediapart είχε κάνει λόγο για παράνομη χρηματοδότηση του πρώην προέδρου από τον πρόεδρο της Λιβύης Muammar Gaddafi.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρώην πρόεδρος αρνείται τις κατηγορίες ότι έλαβε οποιαδήποτε παράνομη χρηματοδότηση για την καμπάνια του, ενώ έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς για τη Λιβύη ως «γκροτέσκο».

Ο Nicolas Sarkozy κλήθηκε από τη γαλλική αστυνομία στη Ναντέρ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της Le Monde, μπορεί να παραμείνει υπό κράτηση έως και 48 ώρες. 

Η δικαστική έρευνα είχε ξεκινήσει το 2013, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται στοιχεία και από την υπόθεση Πυγμαλίων. Ο πρώην πρόεδρος καταθέτει για πρώτη φορά στην έρευνα που διεξάγουν οι αστυνομικοί του Κεντρικού Γραφείου καταπολέμησης της διαφθοράς και φορολογικών και οικονομικών αδικημάτων. 

Ο Sarkozy ήταν πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012. Προσπάθησε να επανεκλεγεί και το 2017 αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει υψηλό ποσοστό.

Τo Reuters προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο του N. Sarkozy, ο οποίος όμως δεν ήταν διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.