Συνεκπαίδευση ναυτικών μονάδων Ελλάδας - ΗΠΑ, παρουσία K. Φλώρου και T. Πάιατ

Συνεκπαίδευση ναυτικών μονάδων Ελλάδας - ΗΠΑ, παρουσία K. Φλώρου και T. Πάιατ

Συνεκπαίδευση τύπου passex στο κεντρικό Αιγαίο πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή ελληνικών και αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας,  ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επιβιβάστηκε στο Αμφίβιο Πλοίο Διοικήσεως και Πλοίο Έδρας Διοικητού του 6ου Στόλου των ΗΠΑ USS MOUNT WHITNEY μετά της Α.Ε. Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. και άλλων Διακεκριμένων Επισκεπτών, στο πλαίσιο άσκησης με την Φρεγάτα ΥΔΡΑ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων ΡΙΤΣΟΣ και Μαχητικά Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά την διάρκεια της PASSEX εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών και προχωρητικοί ελιγμοί, ενώ στο πλαίσιο της DV-DAY πραγματοποιήθηκε και διέλευση 4 Μαχητικών Αεροσκαφών F-16 της ΠΑ άνωθεν του σχηματισμού των Πλοίων.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσεται στη διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα κοινών ασκήσεων των δύο Χωρών, εντός του πλαισίου της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)] και συνέβαλλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.

Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών παρακολούθησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Δρ. Αθανάσιος Ντόκος και ο Έλληνας Εφοπλιστής κ Γεώργιος Προκοπίου.