Συνάντηση Davutoglu με τους ηγέτες της ΕΕ

Συνάντηση Davutoglu με τους ηγέτες της ΕΕ

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη Κυριακή στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ahmet Davutoglu με στόχο μια συμφωνία με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει οικονομικά και πολιτικά κίνητρα για την Άγκυρα. Ωστόσο, πολλά σημαντικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Ένα από τα σημαντικά διακυβεύματα είναι να πειστούν τα κράτη-μέλη να συνδράμουν οικονομικά την Τουρκία στη διαχείριση των προσφυγικών ροών (στόχος να συγκεντρωθεί ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ). Πολλές χώρες δεν είναι ικανοποιημένες με το νομικό πλαίσιο που θα διέπει το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη πιέζονται να «δεσμευτούν επισήμως» όσον αφορά την οικονομική τους συνεισφορά ως τις 21 Δεκεμβρίου, ώστε τα χρήματα να δοθούν στην Τουρκία τον Ιανουάριο. «Αρκετά κράτη μέλη λένε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να βρει περισσότερα χρήματα από το δικό της προϋπολογισμό», σχολιάζει στην ιστοσελίδα Politico Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Σύμφωνα με την Politico, με αυτή τη συμφωνία, η Γερμανία θα πρέπει να συνεισφέρει 534 εκατ. ευρώ, το ΗΒ 410 εκατ., η Γαλλία 386 εκατ. και η Ιταλία 281 εκατ. Μέχρι στιγμής, μόνο η Βρετανία έχει δεσμευτεί ανοιχτά.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εστιάσουν επίσης στην έγκριση του κοινού σχεδίου δράσης που συμφωνήθηκε στην Άγκυρα τον Οκτώβριο. Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει τη στήριξη των 2,2 εκατομμυρίων Σύρων που ζουν στην Τουρκία με πρόσβαση σε παιδεία και απασχόληση. Προβλέπεται επίσης η επιστροφή παράνομων μεταναστών που βρίσκονται τώρα στην ΕΕ στην Τουρκία, σε ένα χρόνο από τώρα.

Σύμφωνα, εξάλλου με πολιτικούς αναλυτές εστία διαφωνίας ενδέχεται να αποτελέσει και η εγκατάσταση hotspots στην Τουρκία. Όπως αναφέρεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήλπιζε να εγκαταστήσει στην Τουρκία hotspots παρόμοια με αυτά που λειτουργούν στην Ελλάδα και στην Ιταλία, αλλά η Τουρκία αντιτίθεται στην ιδέα αυτή. Από την πλευρά της «η Γερμανία θέλει hotspots στην Τουρκία και σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ