Συναντήσεις του Π. Σκουρλέτη για το φυσικό αέριο στη Μόσχα

Συναντήσεις του Π. Σκουρλέτη για το φυσικό αέριο στη Μόσχα

Καλύτερες τιμές προμήθειας φυσικού αερίου και κατάργηση της ρήτρας που μπορεί να επιβαρύνει την ελληνική πλευρά για τις χαμηλές καταναλώσεις του 2014 συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, στη Μόσχα το προηγούμενο διήμερο. Έγινε, επίσης, επισκόπηση των εξελίξεων αναφορικά με το σχέδιο κατασκευής νέου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς την Ευρώπη, το οποίο, όπως τονίστηκε, έχει στρατηγική αξία για τα δύο μέρη και είναι κοινή η πεποίθηση για την αναγκαιότητα διατήρησης της προοπτικής του, ωστόσο επιβεβαιώθηκαν οι τρέχουσες δυσκολίες για την εξέλιξή του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Σκουρλέτης συναντήθηκε με τον ομόλογό του υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Νόβακ, αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης και με ανώτατα στελέχη της Gazprom και της VEB Capital.

Σε σχέση με την τιμή και τους όρους προμήθειας φυσικού αερίου, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο:

- Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών για την Ελλάδα, οι οποίες θα συνδέονται με αυτές των ευρωπαϊκών κόμβων συναλλαγών. Από την ελληνική πλευρά εκτιμήθηκε ότι η αναθεώρηση του υφιστάμενου τύπου προμήθειας με την Gazprom και η σύνδεσή του δομικά με τις τιμές των ευρωπαϊκών κόμβων μπορεί άμεσα να εγγυηθεί την ανταγωνιστικότητα της τιμής προμήθειας της Ελλάδας.

- Περαιτέρω, συζητήθηκε ο μηδενισμός ή τουλάχιστον η δραστική απομείωση του οφειλόμενου ποσού στην Gazprom Export, σε εφαρμογή της ρήτρας "Take or Pay" για το έτος 2014, αλλά και η μείωση των ετήσιων συμβατικών ποσοτήτων για τα έτη 2015 και 2016, με αντίστοιχη μετακύλιση των ποσοτήτων που υπολείπονται στις συμβατικές ποσότητες της δεκαετίας 2017-2026.

Οι συνομιλίες των δύο πλευρών για τα ενεργειακά ζητήματα θα συνεχιστούν και στο πλαίσιο της κοινής Επιτροπής που συστάθηκε πρόσφατα, προκειμένου να εξετάσει και εκκρεμότητες χρόνων στις ενεργειακές σχέσεις των δύο πλευρών.

Τέλος, ο Αλεξάντερ Νόβακ προσκάλεσε τον κ. Σκουρλέτη να συμμετάσχει στην εικοστή επέτειο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, από τις 16 μέχρι τις 18 Ιουνίου 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ