Συγκέντρωση στο Βρετανικό Μουσείο υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Συγκέντρωση στο Βρετανικό Μουσείο υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα διαδήλωσε πλήθος Ελλήνων και Βρετανών μέσα στο Βρετανικό Μουσείο, με αφορμή την συμπλήρωση 13 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης.

Οι παριστάμενοι ύψωσαν πανό με το αίτημα της επανένωσης, καθώς και ελληνικές σημαίες. Συμβολικά η διάσημη Βρετανοελληνίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ, έσβησε τα κεράκια σε μια τούρτα γενεθλίων του Μουσείου Ακρόπολης.

Eκκλήσεις για την επανένωση των αρχαιοτήτων, που αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν από την Ακρόπολη σε αμφιλεγόμενες συνθήκες πριν από περισσότερα από 200 χρόνια διατυπώθηκαν το Σάββατο με έξι βρετανούς νομοθέτες να λένε στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» ότι «η αποκατάσταση είναι το μόνο σωστό.»

Το Βρετανικό Μουσείο απέκτησε τα γλυπτά από τον διπλωμάτη το 1816.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα», δήλωσε η Σάμι Τσακραμπάρτι μέλος του Εργατικού Κόμματος.

«Πιστεύω ότι το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να κάνει το σωστό και να τους επιστρέψει στο νόμιμο σπίτι τους στην Ελλάδα» σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Ντέηβ Ντούγκαν.