Στους 267 οι νεκροί από το σεισμό στην Ιταλία, σχεδόν 400 οι τραυματίες

Στους 267 οι νεκροί από το σεισμό στην Ιταλία, σχεδόν 400 οι τραυματίες

Ο απολογισμός των θυμάτων από τον σεισμό στην κεντρική Ιταλία αυξήθηκε σε 267 νεκρούς και σε σχεδόν 400 τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, οι μετασεισμοί συνεχίζονται στην περιοχή. Περισσότεροι από 900 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί μετά τον ισχυρό σεισμό, 57 μεταξύ αυτών καταγράφηκαν από τα μεσάνυχτα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai είχε μεταδώσει ότι 268 είναι οι νεκροί, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό της.

Παράλληλα, διακόσιοι τριάντα οκτώ είναι οι διασωθέντες που απεγκλωβίσθηκαν από τα συντρίμμια ή δέχθηκαν βοήθεια για να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Rai. Οι αρχές δυσκολεύονται να υπολογίσουν τον αριθμό των αγνοουμένων: είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν εκεί τη στιγμή που χτύπησε ο σεισμός, καθώς ο πληθυσμός αυτών των τουριστικών χωριών τριπλασιάζεται ή τετραπλασιάζεται το καλοκαίρι.

Τουλάχιστον οκτώ ξένοι περιλαμβάνονται μεταξύ των 267 νεκρών που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τον Τύπο ή τις αρχές των ενδιαφερομένων χωρών: τρεις Βρετανοί, δύο Ρουμάνοι, μια Ισπανίδα, ένας Καναδός και μια Σαλβαδοριανή.

Τα σωστικά συνεργεία και οι εθελοντές, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, συνεχίζουν το έργο τους, παρά τις συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις που δυσχεραίνουν και την δυνατότητα πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές.

Στις 06:38 σημειώθηκε η ισχυρότερη μετασεισμική δόνηση, έντασης 4,8 βαθμών. Ένας ηλικιωμένος, στην περιοχή του Αματρίτσε, ο οποίος είχε καταφέρει να επιβιώσει στον πρώτο, μεγάλο σεισμό, έχασε την ζωή του από καρδιακή προσβολή.

Λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες - Ημέρα εθνικού πένθους το Σάββατο

Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες λιγοστεύουν σήμερα, χωρίς ωστόσο αυτό να αποθαρρύνει τους χιλιάδες διασώστες που εξακολουθούν να ερευνούν στα ερείπια των χωριών της κεντρικής Ιταλίας που επλήγησαν.

Μέσα στο κρύο της νύκτας με το φως των προβολέων ή μέσα στην αποπνικτική ζέστη της ημέρας, οι προσπάθειες συνεχίζονται ακατάπαυστα.

Η αυριανή ημέρα, Σάββατο, κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους με την ευκαιρία των κηδειών των περίπου πενήντα θυμάτων του Αρκουάτα ντελ Τρόντο, ενός από τα τρία χωριά των Απεννίνων που επλήγησαν περισσότερο.

Οι κηδείες πρόκειται να τελεσθούν το πρωί στο Άσκολι Πιτσένο, στους πρόποδες των βουνών που έπληξε ο σεισμός, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα και του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. 

Στη Ρώμη, πρόκειται να γίνουν σήμερα οι πρώτες κηδείες των θυμάτων που προκάλεσε το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ