Στόλτενμπεργκ: Να μη γίνει το Αφγανιστάν βάση της διεθνούς τρομοκρατίας

Στόλτενμπεργκ: Να μη γίνει το Αφγανιστάν βάση της διεθνούς τρομοκρατίας

Την ανησυχία του για τη στάση των Ταλιμπάν ως προς τη διεθνή τρομοκρατία εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στολτενμπεργκ σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε λέγοντας ότι έχουν την υποχρέωση να αποτρέψουν κάθε τρομοκρατική ενέργεια κατά της Δύσης. 

«Αυτοί που αναλαμβάνουν τώρα την εξουσία έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι οι διεθνείς τρομοκράτες δεν θα ανακτήσουν τη δύναμή τους» είπε χαρακτηριστικά. 

Όπως είπε εδώ και δύο δεκαετίες, μετά τους δίδυμους πύργους το ΝΑΤΟ έχει αποτρέψει τις διεθνείς τρομοκρατικές επιθέσεις οργανωμένες από το Αφγανιστάν. 

Η διεθνής κοινότητα, προσέθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Καμπούλ έπεσε με τέτοια ταχύτητα στα χέρια των Ταλιμπάν. Έκανε λόγο για ευθύνες της αφγανικής διοίκησης για την ταχεία κατάρρευση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας αλλά ταυτόχρονα έκανε την αυτοκριτική του για κάποια ελαττώματα της συμμαχίας στη στρατιωτική της εκπαίδευση. 

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρρευσαν μπροστά στην επίθεση των Ταλιμπάν, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «ήταν έκπληξη, η ταχύτητα της κατάρρευσης και το πόσο γρήγορα συνέβη αυτό».

«Η αποτυχία της αφγανικής ηγεσίας οδήγησε στην τραγωδία που βλέπουμε τώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσε τους Ταλιμπάν να διευκολύνουν όσους θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα και είπε ότι η συμμαχία θα στείλει επιπλέον αεροσκάφη για όσους επιθυμούν να φύγουν.