Στο τραπέζι της Επιτροπής Εμβολιασμών η πρόταση Μητσοτάκη για χορήγηση νωρίτερα της 3ης δόσης

Στο τραπέζι της Επιτροπής Εμβολιασμών η πρόταση Μητσοτάκη για χορήγηση νωρίτερα της 3ης δόσης

Το ενδεχόμενο να χορηγηθεί η αναμνηστική δόση εμβολίου νωρίτερα από το εξάμηνο για τις ηλικίες από 30 ετών και άνω εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών, βάσει της δημόσιας πρότασης που κατέθεσε ο πρωθυπουργός να συντομεύσει η τρίτη τρίτη δόση στο τετράμηνο. Στη συνεδρίασή της, η οποία βρίσκεται υπό εξέλιξη, η Επιτροπή μελετάει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή της για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τις επιστημονικές μελέτες για τους εμβολιασμούς στις νεότερες ηλικίες.

Όπως ανέφεραν πηγές από τη Επιτροπή, συζητιούνται τα δεδομένα αναγκαιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας και ανάλογα με την ηλικία, ώστε να καταλήξουν σε ασφαλές συμπεράσματα για την υλοποίηση της πρωθυπουργικής πρότασης.

Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή εξετάζει την αυστηροποίηση των ελέγχων για την έκδοση των πιστοποιητικών νόσησης, τα οποία μελετάει να δίδονται σε όσους έχουν διαγνωστεί με μοριακό PCR test και όχι Rapid Test που ισχύει μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά την χρονική επίσπευση της αναμνηστικής δόσης, η Επιτροπή δεν θα εξετάσει την πιθανότητα αυτή για τις ηλικιακές ομάδες από 18 έως 30 ετών καθώς, δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα, ενώ, για τους κάτω των 18 ετών, δεν έχει τεθεί θέμα νωρίτερα η χορήγησής της.

Όπως ανέφερε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, «έχω ζητήσει από την Επιτροπή Εμβολιασμών να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, γιατί η ανοσία φθίνει σταδιακά. Να ανοίξουμε την τρίτη δόση στους 4 μήνες και πιστεύω ότι οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι μπορούν να ανταποκριθούν».

«Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την 3η δόση σε όλους τους ενήλικους, πριν ακόμα αναγνωριστεί από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα η σημασία της» συμπλήρωσε και εξήγησε πως «έχω ζητήσει να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μπορούμε και το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες».

«Σε όλο αυτό το διάστημα που μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε κάνει κάτι να ενημερώσουμε, υπάρχει εκστρατεία ενημέρωσης, προσανατολισμένη στις μεγάλες ηλικίες. Το μήνυμα για τα δεδομένα του εμβολιασμού πρέπει να έχει φτάσει μέχρι τον τελευταίο συμπολίτη μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά στην απόφαση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στους πολίτες άνω των 60 ετών, ανέφερε ότι «εξαντλήσαμε όλα τα ενδιάμεσα στάδια» και πρόσθεσε ότι δεν εγείρεται κανένα συνταγματικό ζήτημα. 

«Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός, αλλά γρήγορα να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός», τόνισε μεταξύ άλλων ο ίδιος, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση στην ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 ετών, που ανακοινώθηκε την Τρίτη.