Στο σκαμνί οδηγούν οι ΗΠΑ τον πρώην υπουργό Οικονομίας της Τουρκίας και έμπιστο του Erdogan

Στο σκαμνί οδηγούν οι ΗΠΑ τον πρώην υπουργό Οικονομίας της Τουρκίας και έμπιστο του Erdogan

Εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν χθες κατηγορίες σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας, Mehmet Zafer Caglayan, του πρώην επικεφαλής της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, Suleyman Aslan και άλλων δύο προσώπων για συνωμοσία με σκοπό την παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, δίνοντας ευρύτερη διάσταση σε μια έρευνα που έχει ήδη προκαλέσει ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Άγκυρα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται άλλα πέντε άτομα, που είτε έχουν ήδη συλληφθεί είτε καταζητούνται από τις αμερικανικές αρχές.

Η κατηγορία κάνει λόγο για «συνωμοσία προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ για να πραγματοποιήσουν συναλλαγές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για λογιαριασμό της κυβέρνησης του Ιράν και άλλων ιρανικών οντοτήτων, που έχουν τεθεί υπό απαγόρευση από τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι εναγόμενοι κατηγορούνται, επίσης, ότι είπαν ψέματα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ για τις συναλλαγές αυτές, για ξέπλυμα χρημάτων και εξαπάτηση πολλών οικονομικών θεσμών με την απόκρυψη της αληθινής φύσης αυτών των συναλλαγών, ανέφεραν οι εισαγγελείς των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα πρώην μέλος της τουρκικής κυβέρνησης που έχει στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Tayip Erdogan κατηγορείται στην υπόθεση αυτή, η οποία προέκυψε από μια έρευνα περί παράκαμψης των κυρώσεων από έναν τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας δήλωσε σήμερα πως ο προκάτοχός του, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες, δεν έκανε τίποτε που να βλάπτει τη χώρα.

«Ο Caglayan δεν έκανε τίποτα εναντίον των συμφερόντων της Τουρκίας», δήλωσε ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί στους δημοσιογράφους. «Δεν αφορά την Τουρκία αν ο Caglayan ενήργησε εναντίον των συμφερόντων άλλων χωρών». Είπε, επίσης, πως η υπόθεση εναντίον του Caglayan παραμένει αναπόδεικτη. «Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι αυτές οι κυρώσεις παραβιάστηκαν, αλλά εκείνοι που ισχυρίζονται αυτά τα πράγματα είναι υποχρεωμένοι να τα αποδείξουν».

 

Ο Erdogan έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι οι αρχές των ΗΠΑ έχουν «απώτερα κίνητρα» στη δίωξη του πλούσιου εμπόρου χρυσού Reza Zarrab, ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές των ΗΠΑ πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο Ο Zarrab όσο και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Halkbank, Atilla, συνελήφθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο του 2016 και η δίκη τους αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Ο πρώτος έχει μάλιστα προσλάβει τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Rudolf Gulianni, καθώς και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Michael McCeisy, για να τον υπερασπιστούν στο δικαστήριο.

Ο Gulianni έχει δηλώσει πως τόσο οι αμερικανοί όσο και οι τούρκοι αξιωματούχοι παραμένουν «δεκτικοί» σε μια διπλωματική επίλυση λόγω της φύσης των κατηγοριών εναντίον του Zarrab και της σημασίας της Τουρκίας ως συμμάχου.

 

Η τράπεζα Halkbank ανέφερε πως όλες οι συναλλαγές της πραγματοποιήθηκαν σε πλήρη συμμόρφωση με τους εθνικούς και τους διεθνείς κανονισμούς. «Φαίνεται ότι κυκλοφορούν ειδήσεις για την τράπεζά μας και κάποιους από τους πρώην διευθυντές της που παραπλανούν το κοινό και τους επενδυτές», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Halkbank στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία από Wikimedia Commons