Στην Τεχεράνη την άνοιξη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φ. Μογκερίνι

Στην Τεχεράνη την άνοιξη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φ. Μογκερίνι

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επισκεφθεί την άνοιξη το Ιράν προκειμένου να βοηθήσει στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της Τεχεράνης και της ΕΕ, μετά την άρση των κυρώσεων που είχε επιβάλει η Δύση στη χώρα αυτή.

"Η εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (σ.σ. το βράδυ του Σαββάτου) είναι ένα σημείο καμπής", ανέφερε η Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

"Έτσι ανοίγει ο δρόμος για μια σημαντική επένδυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διμερείς σχέσεις μας, τις οποίες θα πρέπει να διερευνήσουμε με τις ιρανικές αρχές. (...) Θα προετοιμάσουμε μια επίσκεψη, την οποία ελπίζω ότι θα πραγματοποιήσω την άνοιξη, μαζί με άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (...) για να δούμε σε ποιους τομείς μπορούμε να συνεργαστούμε στην πράξη" με την Τεχεράνη", συνέχισε η ίδια.

"Η ιστορική συμφωνία με το Ιράν ανοίγει τον δρόμο για μια στενότερη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας", ανέφερε εξάλλου το βράδυ της Κυριακής, σε μήνυμά του στο Twitter, ο Επίτροπος Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Η Μογκερίνι διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη οριστεί η ημερομηνία του ταξιδιού της στο Ιράν. Το Σαββατοκύριακο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συναντήθηκε στη Βιέννη με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ