Στην κόψη του ξυραφιού η κρίση - Εισβολή βλέπουν οι ΗΠΑ, τι ζητά για αποκλιμάκωση η Μόσχα
Ουκρανία

Στην κόψη του ξυραφιού η κρίση - Εισβολή βλέπουν οι ΗΠΑ, τι ζητά για αποκλιμάκωση η Μόσχα

Επί ξυρού ακμής βρίσκεται η κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, με τις αλληλοκατηγορίες, τις διαβεβαιώσεις και τις εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες να διαδέχονται η μία την άλλη με καταιγιστικό ρυθμό.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε εκ νέου ότι η πιθανότητα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πολύ υψηλή ενώ ο αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η εισβολή θα γίνει τις επόμενες ημέρες, με αφορμή κάποιο πρόσχημα που θα δημιουργήσει η Μόσχα. Η ρωσική πλευρά απαντά καμιά εισβολή δεν υφίσταται ή σχεδιάζεται και ζητά συγκεκριμένα βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης. 

Mιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε πως «κάθε ένδειξη που έχουμε είναι πως ετοιμάζονται να εισέλθουν στην Ουκρανία και να επιτεθούν στην Ουκρανία». Απαντώντας σε ερώτηση πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μιας ρωσικής εισβολής αυτή τη στιγμή, ο Μπάιντεν είπε «Είναι πολύ υψηλός». Πρόσθεσε, «Η αίσθησή μου είναι πως αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως η Ρωσία δεν απέσυρε τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λόγους να πιστεύουν πως η Ρωσία έχει εμπλακεί σε μια επιχείρηση επίρριψης ευθυνών προκειμένου να δικαιολογήσει μια εισβολή.

Λίγο αργότερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση στην Ουκρανία «τις επόμενες ημέρες», υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την εισβολή στη γειτονική της χώρα, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ψεύτικη ή και αληθινή επίθεση με χημικά όπλα.

Πρόσθεσε, δε, ότι νωρίτερα σήμαρα έστειλε επιστολή στον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, προτείνοντάς του να συναντηθούν στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μπλίνκεν κάλεσε επίσης τη Ρωσία να δηλώσει σαφώς και κατηγορηματικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία. «Δεν είμαι εδώ σήμερα για να ξεκινήσω έναν πόλεμο, αλλά για να τον αποτρέψω», τόνισε.

Ρωσία: Καμία εισβολή στην Ουκρανία - Πέντε βήματα για αποκλιμάκωση

Όχι μόνο δεν υφίσταται αλλά ούτε σχεδιάζεται εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απαντά η Μόσχα γραπτώς, σε κείμενο έκτασης 11 σελίδων, στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας.

«Καμία ‘ρωσική εισβολή’ στην Ουκρανία, για την οποία μιλούν από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους σε επίσημο επίπεδο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται, ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί περί "ευθύνης της Ρωσίας για την κλιμάκωση" δεν μπορεί να αξιολογηθούν διαφορετικά, παρά σαν απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις και να υποτιμηθούν οι προτάσεις τις Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στο κείμενο.

Η Μόσχα στην απάντησή της γράφει ότι «η αναφορά στο πλαίσιο αυτό στις δεσμεύσεις της Ρωσίας ως προς το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 δεν έχει καμία σχέση με την ενδοουκρανική διένεξη και δεν επεκτείνεται στις δεσμεύσεις, που υπήρξαν αποτέλεσμα εσωτερικών παραγόντων», όπως και ότι «η απώλεια της εδαφικής ακεραιότητας από το ουκρανικό κράτος, είναι αποτέλεσμα ενδογενών εξελίξεων».

Απορρίπτει επίσης τις κατηγορίες που διατυπώνονται κατά της Ρωσίας στην αμερικανική απάντηση (στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας) ότι «κατέλαβε την Κριμαία», τονίζοντας ότι «στο 2014 στο Κίεβο έγινε κρατικό πραξικόπημα» και πως το ζήτημα της Κριμαίας έχει κλείσει.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της δυνητικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα δηλώνει στην απάντηση της ότι «σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί μια πραγματική απειλή, βάσει της οποίας το Κίεβο θα επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να πάρει πίσω την Κριμαία, να εμπλέξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, με βάση το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, σε μια απευθείας ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».

Για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, η Μόσχα ζητά:

  • Να αναγκασθεί το Κίεβο να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων
  • Να διακοπούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία
  • Να αποσυρθούν όλοι οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές
  • Να μη συμμετέχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ σε κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και
  • Να αποσυρθούν εκτός του ουκρανικού εδάφους όλα τα ξένα όπλα που είχαν προηγουμένως παραδοθεί στο Κίεβο.

«Προβοκάτσια» προβλέπει και η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για «προβοκάτσια» που στοχεύει να «δυσφημήσει» το Κίεβο και να δικαιολογήσει μια επέμβαση, αφότου ένα νηπιαγωγείο επλήγη από μία οβίδα στην ανατολική Ουκρανία, όπου ο ουκρανικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς.

«Ένα νηπιαγωγείο βομβαρδίστηκε, σε ένα περιστατικό που εμείς θεωρούμε πως, γνωρίζουμε πως ήταν μια επιχείρηση (…) που σχεδιάστηκε για να δυσφημήσει τους Ουκρανούς, σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει ένα πρόσχημα, μια δόλια προβοκάτσια που δικαιολογεί μια ρωσική δράση», δήλωσε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε μια στρατιωτική βάση.

«Φοβόμαστε πολύ ότι θα δούμε περισσότερα τέτοιου είδους πράγματα τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε.