Στη Ν. Κορέα τον Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Στη Ν. Κορέα τον Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe επιβεβαίωσε σήμερα ότι πρόκειται να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα τον επόμενο μήνα για να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιοντσάν, διαψεύδοντας δημοσιεύματα κατά τα οποία θα απέφευγε να πάει στη χώρα για να δείξει τη δυσαρέσκειά του όσον αφορά τη νέα θέση της Σεούλ σχετικά με τις «γυναίκες ανακούφισης».

Ο Abe εξήγησε στην ιαπωνική εφημερίδα Sankei κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που της παραχώρησε ότι θα πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες εν μέρει για να τονίσει στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Moon Jae In πως το Τόκιο δεν αποδέχεται την αξίωση της Σεούλ να γίνουν περισσότερα για να προσφερθεί βοήθεια στις «γυναίκες ανακούφισης», κατά τον ευφημισμό για τις νοτιοκορεάτισσες που είχαν εξαναγκαστεί να δουλέψουν στα πορνεία των αυτοκρατορικών δυνάμεων την περίοδο της ιαπωνικής στρατιωτικής κατοχής στην Κορέα.

Βάσει μιας συμφωνίας (2015) ανάμεσα στον Άμπε και την προκάτοχο του Moon, η Ιαπωνία ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τις «γυναίκες ανακούφισης» και διέθεσε 1 δισ. γεν (7,3 εκατ. ευρώ) για να προσφερθεί βοήθεια σ'' αυτές. Όμως η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας τόνισε αυτόν τον μήνα ότι η συμφωνία εκείνη δεν ικανοποίησε τις ανάγκες των θυμάτων και αξίωσε να γίνουν περισσότερα.

Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Κυανός Οίκος, η προεδρία της Νότιας Κορέας, χαιρέτισε την απόφαση του Abe να επισκεφθεί τη χώρα για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν.

«Οι δύο κυβερνήσεις (...) συζήτησαν σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Abe για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν και καλωσορίζουν την απόφαση της Ιαπωνίας να ανακοινώσει επίσημα την επίσκεψη», ανέφερε το δελτίο Τύπου του Κυανού Οίκου.

Ο Shinzo Abe τόνισε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου σήμερα απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ότι πέραν του ότι θέλει να μεταφέρει στον Moon την «σταθερή θέση της Ιαπωνίας όσον αφορά τη συμφωνία για το ζήτημα των "γυναικών ανακούφισης"», θα τονίσει την «ανάγκη» να «υπάρξει στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της απειλής της Βόρειας Κορέας», καθώς και «να συνεχιστεί να ασκείται το μέγιστο επίπεδο πίεσης» στην Πιονγκγιάνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ