Στη Βουλή οι νέοι ποινικοί κώδικες - Τί προβλέπουν

Στη Βουλή οι νέοι ποινικοί κώδικες - Τί προβλέπουν

Στην κατάθεση των νέων ποινικών κωδίκων στη Βουλή προχώρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εισαχθούν στην αρμόδια επιτροπή και λίγες ημέρες αργότερα να ψηφιστούν από την Ολομέλεια.

Σύμφωνα με την πρόταση των επιτροπών, με τις αλλαγές που προωθούνται,  μετατρέπεται σε κακούργημα η κατοχή και χρήση μολότοφ με ποινή έως 10 χρόνια υπό προϋποθέσεις, αυξάνεται από τα 17 στα 22 χρόνια το όριο για να υποβάλλουν αίτηση για υφ'' όρων απόλυση οι πολυϊσοβίτες (π.χ. τρομοκρατες), οι ποινές για τυχόν αδικήματα που διαπράττει κρατούμενος κατά τη διάρκεια αδείας του εκτίονται ολόκληρες, προστίθενται νέα αδικήματα κατά της τρομοκρατίας, όπως π.χ. η εκπαίδευση σε χρήση εκρηκτικών και όπλων, η πληροφόρηση ή η χρηματοδότηση.

Παράλληλα γίνεται εκ νέου κακούργημα η δωροδοκία υπαλλήλων (μετά τις διεθνείς αντιδράσεις), ενώ ορίζεται και αναπληρωτής εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς και επανέρχονται τα Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων.

Καταλυτική θεωρείται η παρέμβαση στο ζήτημα των κλοπών για την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς αυτή μετατράπηκε επί της ουσίας σε πλημμέλημα με την προηγούμενη μορφή των Κωδίκων. Η κυβέρνηση έρχεται όμως να αυστηροποιήσει το πλαίσιο ανεξάρτητα από το ύψος των κλοπιμαίων (αν είναι πάνω ή κάτω από 120.000 ευρώ) και να προβλέψει ποινή έως 10 χρόνια κάθειρξη σε περίπτωση που αυτή διαπράττεται από οργανωμένη ομάδα 2 ατόμων και πάνω.

Παράλληλα ικανοποιείται το αίτημα των πολιτών που λόγω της κατάργησης των πταισμάτων είδαν να μην τιμωρείται πλέον το αδίκημα της διατάραξης κοινής ησυχίας (π.χ. τα ντεσιμπέλ καταστημάτων). Το αδίκημα επανέρχεται ως ελαφρύ πλημμέλημα.

Δείτε τους νέους ποινικούς κώδικες εδώ.