Στενεύει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - Ποια μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα, το κόστος του rapid test

Στενεύει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - Ποια μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα, το κόστος του rapid test

Με ένα πλέγμα μέτρων που θα επικεντρώνεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, προχωρά η κυβέρνηση στην προσπάθεια να θωρακίσει τη χώρα από το τέταρτο κύμα της πανδημίας, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο περιορισμών σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες ενόψει του φθινοπώρου καθώς η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει και το σύστημα υγείας έχει ήδη αρχίσει να πιέζεται.

Τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν σήμερα  στις 12:00 από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια ενώ στις ανακοινώσεις θα συμμετάσχει και η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

«Υπάρχει κόσμος που επιμένει να μην εμβολιάζεται. Αποτελεί κίνδυνο για την υγεία τους, τον κόσμο που συναναστρέφονται και το σύνολο της κοινωνικής ζωής και της οικονομίας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Πρέπει να πάρουμε σκληρά περιοριστικά μέτρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο Mega. 

Έτσι, σε μία σειρά από χώρους και δραστηριότητες θα υπάρχουν μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας για όσους έχουν εμβολιαστεί.

  • Σε κλειστούς χώρους όπου η μάσκα δεν μπορεί να προσφέρει προστασία, όπως μπαρ και εστιατόρια, θα μπορούν να πηγαίνουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.
  • Σε κλειστούς χώρους που αφορά διαστηριότητες πολιτισμού, όπως σινεμά και θέατρα, θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης των ανεμβολίαστων με test 48 ωρών. Το κόστος του test θα επιβαρύνει τους ίδιους, με την τιμή να είναι συγκεκριμένη για να είναι προσιτή.

«Δεν είναι σκοπός μας να σχηματίσουμε διαχωριστικές γραμμές. Το κράτος μέχρι ένα σημείο μπορεί να διαθέτει πόρους», τόνισε ο Γ. Οικονόμου. «Eίμαστε σε θέση να μπορούμε να εμβολιάσουμε όποιον θέλει και με όποιο εμβόλιο θέλει».

Το κόστος του rapid test


Σε ό,τι αφορά το κόστος του rapid test, o κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα είναι της τάξης των 10 ευρώ αλλά θα υπάρξει πιο αναλυτική ενημέρωση στις ανακοινώσεις. 

Ως προς του εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπουν σε αναστολή όπως προβλέπεται. Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει προετοιμασία για επιχειρησιακά σχέδια για το πως θα λειτουργήσουν αυτές οι δομές την επόμενη κιόλας μέρα χωρίς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Γ. Οικονόμου, δεν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη κατηγορία που θα πρέπει να εμβολιαστεί υποχρεωτικά. «Δεν υπάρχει επέκταση της υποχρεωτικότητας αυτή τη στιγμή», σημείωσε.