Σομαλία: Πέντε μέλη της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ σκοτώθηκαν σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή

Σομαλία: Πέντε μέλη της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ σκοτώθηκαν σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή

Πέντε μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ σκοτώθηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων, ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων εναντίον των ανταρτών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το μικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM).

Η επιδρομή έγινε στην Ελ Μπούουρ, στην κεντρική Σομαλία, περίπου 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, ανέφερε ανακοίνωση της AFRICOM, που δεν δίνει άλλες διευκρινίσεις για την επιχείρηση. Ένα αυτοκίνητο καταστράφηκε, ενώ δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων, ανέφερε ο αμερικανικός στρατός.

Η αμερικανική επιδρομή διεξήχθη την ίδια ημέρα που μέλη της Σεμπάμπ, οργάνωσης που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, εξαπέλυσαν έφοδο εναντίον βάσης των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης έξω από το Μογκαντίσου. Στην έφοδο αυτή σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Ουγκάντας και τραυματίστηκαν άλλα έξι, ανέφερε πηγή προσκείμενη στις σομαλικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Αυτή ήταν η έβδομη αμερικανική επιδρομή από την αρχή της χρονιάς εναντίον της Σεμπάμπ, η οποία προσπαθεί από το 2007 να ανατρέψει την κυβέρνηση της Σομαλίας, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Οι τζιχαντιστές εξαπολύουν πολύ συχνά επιθέσεις με αυτοκίνητα και φορτηγά παγιδευμένα με εκρηκτικά εναντίον στρατιωτικών, κυβερνητικών και πολιτικών στόχων.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν εντείνει τη δράση τους στη χώρα στο Κέρας της Αφρικής αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε πέρυσι πολύ πιο χαλαρούς τους κανόνες εμπλοκής τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP