Σλοβακία: Μέτρα στα σύνορα με την Αυστρία λαμβάνει η κυβέρνηση

Σλοβακία: Μέτρα στα σύνορα με την Αυστρία λαμβάνει η κυβέρνηση

Η Σλοβακία θα λάβει μέτρα για να προστατεύσει τα σύνορά της με την Αυστρία, μετά την απόφαση της Βιέννης να θέσει ανώτατο όριο στον αριθμό των μεταναστών που θα διέρχονται σε καθημερινή βάση από το έδαφός της, ανακοίνωσε σήμερα ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.

"Θέτουμε σε εφαρμογή όλα τα τεχνικά μέτρα για την προστασία των συνόρων μας με την Αυστρία, για την πιθανότητα να παραμένουν στα αυστριακά σύνορα μεγαλύτερες ομάδες (...) παραδείγματος χάρη στα σύνορα με τη Σλοβενία, και να προσπαθούν να φτάσουν στη Γερμανία από άλλη οδό", είπε ο Φίτσο ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις Βρυξέλλες.

Από σημερα, η Αυστρία δέχεται να περνούν τα σύνορά της μόνο 80 αιτούντες άσυλο ημερησίως και 3.200 μετανάστες σε καθεστώς τράνζιτ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει στη Βιέννη ότι η ενέργεια αυτή παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο.

Ο Φίτσο δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν.

Από την έναρξη της χειρότερης μεταναστευτικής κρίσης εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη, ελάχιστοι είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν περάσει από τη Σλοβακία για να φτάσουν σε άλλες χώρες, ιδίως στη Γερμανία και τη Σουηδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ