Σκυλακάκης: Από 10 Δεκεμβρίου η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Σκυλακάκης: Από 10 Δεκεμβρίου η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για επίδομα θέρμανσης αναμένεται να ανοίξει την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου και στόχος είναι η προκαταβολή να δοθεί από 10 Δεκεμβρίου με εξόφληση έως τα τέλη του έτους, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Γνωστοποίησε επίσης ότι η τροπολογία για τη διεύρυνση των δικαιούχων θα κατατεθεί μέχρι την Τετάρτη και θα αφορά περιοχές με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους.

Τα παραπάνω σημείωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στο Open, υπενθυμίζοντας πως η διεύρυνση προβλέπει και επιδότηση αγορών Pellet και καυσόξυλων. Όπως τόνισε η υποβολή αιτήσεων αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσει πιθανότητα το αργότερο από Παρασκευή ή τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου με απώτερο σκοπό να πληρωθούν και να εξοφληθούν τάχιστα μέσα στο 2021 όλοι οι δικαιούχοι, με βάση το εξής χρονοδιάγραμμα:

- καταβολή μιας μεγάλης προκαταβολής επιδόματος στους περσινούς δικαιούχους (όσο το επίδομα που έλαβαν πέρυσι) από τις 10 Δεκεμβρίου.

- ολική εξόφληση των νέων δικαιούχων -αλλά και παλαιών που τυχόν θα προβούν σε μεγαλύτερες αγορές καυσίμων εν συγκρίσει με πέρυσι- μέσα στον Δεκέμβριο.

Ειδικά για τις αυξήσεις στο ρεύμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι «μετά το α΄ τρίμηνο του 2022 θα αρχίσει να ισορροπεί η κατάσταση. Θα δούμε τι θα χρειαστεί επιπλέον».

Προανήγγειλε όμως και «μόνιμο μηχανισμό» ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα από το 2022 για να ελέγχεται η αύξηση στους λογαριασμούς, με πόρους που θα επιστρέφουν με αυτοματοποιημένο τρόπο στους καταναλωτές. Σημείωσε δε ότι πανευρωπαϊκά γίνεται προσπάθεια να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια.


Κοινωνικό μέρισμα

Για το ενδεχόμενο καταβολής «κοινωνικού μερίσματος» μέσα στις γιορτές σε ευπαθείς ομάδες, τόνισε ότι φέτος υπάρχει έλλειμμα και όχι πρωτογενές πλεόνασμα προς διανομή. Τόνισε ωστόσο ότι η εξέταση ενός τέτοιου ενδεχομένου θα μπορεί να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν θα γίνουν γνωστά η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου, αλλά και η ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Σημείωσε ότι ο  νέος Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2022 θα περιλαμβάνει μείωση του ΕΦΝΙΑ και «μεγάλο ποσοστό του κόσμου θα δει μειώσεις». Ευρύτερα όμως για το 2022 ισχύει -πανευρωπαϊκά- απαγόρευση λήψεως μόνιμων φορολογικών ελαφρύνσεων. Ακόμα και για την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, θα πρέπει να εξεταστεί για μετά το 2022. 

Για τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επιδικάζουν κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και αναδρομικά, τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει σεβαστές και εφαρμόζει τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Για τους υπόλοιπους πάντως, πέραν από τους διάδικους, «υπάρχει και χρόνος παραγραφής» που περιορίζει τις απαιτήσεις καταβολής αναδρομικών.