Σκρέκας: Ενεργειακή ασφάλεια και ανάπτυξη με τον αγωγό IGB

Σκρέκας: Ενεργειακή ασφάλεια και ανάπτυξη με τον αγωγό IGB

Τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ υποδέχθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε εργοτάξιο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB στην Κομοτηνή, προκειμένου να επιθεωρήσουν από κοινού την πρόοδο των εργασιών.

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι το έργο αυτό θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ενώ θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, ζήτημα που καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ, λόγω των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την απεξάρτηση από την προμήθεια αποκλειστικά ρωσικού φυσικού αερίου.

Η υλοποίηση του έργου αποτελεί σημαντικό βήμα για την καθιέρωση της χώρας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας.

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, ο IGB, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση έως το τέλος του έτους της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, σηματοδοτεί μια νέα εποχή, ενισχυμένης και πολυδιάστατης ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. 

Σημειώνεται ότι ο αγωγός IGB, με μήκος 182 χλμ, θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Stara Zagora της Βουλγαρίας. Η δυναμικότητά του ανέρχεται ετησίως σε 3 δισ. κυβικά μέτρα (bcm/a), με δυνατότητα να αυξηθεί σε 5 bcm/a, με την πρόσθετη εγκατάσταση ενός σταθμού συμπίεσης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ.

Στην επιθεώρηση του έργου συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Alexander Nikolov ενώ από την ελληνική πλευρά παραβρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χρήστος Μέτιος.